Cât costă energia electrică în Italia. Consumul detaliat pentru fiecare electrocasnic

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
rabla pentru electrocasnice incepe
rabla pentru electrocasnice incepe

De la 1 octombrie, tarifele facturilor de energie electrică din Italia au crescut cu 59%, ducând prețul la 66 de cenți pe kilowatt-oră. 

Este mai mult decât dublu față de 30 octombrie 2021 și de patru ori mai mult față de 16 cenți, atât cât costa în 2020. În noiembrie, se așteaptă, de asemenea, să crească facturile la gaz, probabil cu aproximativ 80%. Odată cu măsurile preconizate de guvern și intervenția Arera (Autoritatea de Reglementare în Energie, Rețele și Mediu), a fost parțial limitată și creșterea, care altfel ar fi fost chiar 100% pentru factura de energie electrică.

Dar, în viața de zi cu zi, care va fi impactul creșterii costurilor cu energia? Cât de mult îi vor afecta pe românii din Italia aceste creșteri, calculat separat pentru  fiecare aparat electrocasnic? 


Facile.it a realizat o analiză, publicată de Il Messaggero, încrucișând utilizarea declarată în etichetele energetice găsite pe fiecare dispozitiv individual și prețul de referință. Estimarea este orientativă, deoarece există diverși alți factori care afectează costul și nu pot fi cuantificați în mod general: precum tipul aparatului, modul în care este utilizat, clasa energetică și starea de întreținere. 



Cât consumă un frigider? 


Daca luam de exemplu un frigider de 350 de litri in clasa A+++, consumul este de 0,27 euro pe zi. Dacă respectica clasă energetică scade la B, consumul crește cu 0,92 EUR, dar poate ajunge chiar și la 1 EUR pe zi pentru a rămâne constant. Păstrarea la rece a alimentelor costă, așadar, în jur de 30 de euro pe lună și peste 350 de euro într-un an.

Gătitul într-un cuptor electric de aproximativ 70 de litri, în clasa A+ costul se ridică la 0,46 euro. Daca, in schimb, aparatul este clasa B, pretul se ridica la 0,73 euro. Prețul la sfârșitul lunii sau într-un an variază, bineînțeles, în funcție de cât ori este folosit cuptorul. Este posibil ca o familie tipică să-l folosească mai puțin intens în lunile de vară decât în ​​timpul iernii.

Mașina de spălat este cel mai indispensabil aparat, potrivit italienilor. Un ciclu de spălare poate avea costuri diferite. Dacă luăm în considerare un dispozitiv de 7 kg în cea mai eficientă clasă energetică (A +++), ajungem să cheltuim 0,53 € pe oră, dar dacă dispozitivul ar aparține clasei B prețul s-ar ridica la 0,88 €. Se estimează că cheltuielile într-un an pot ajunge la 90 de euro dacă nu depășesc 100 de euro.

Cât consumă un televizor?



Cât consumă în schimb un televizor? Pentru a face un calcul mediu, Facile.it a luat ca exemplu un televizor LED de 40 de inchi de clasa A++: costul se ridică la 0,03 euro în aproximativ două ore. Daca aparatul este in clasa B, costul se ridica la 0,12 euro. Cu cât este diagonala mai mare cu atât lasa energetică este mai mică, iar prețul de consum este mai mare.

Aerul condiționat, mai ales vara, este unul dintre cele mai mari consumatori de energie. Pentru un aparat de aer condiționat mediu din clasa de eficiență energetică A +++, costul pentru o oră de funcționare este de 40 de cenți. Cost care crește la 0,69 EUR dacă clasa dispozitivului este B. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel