Carmen Dan spune că e pregătită să rezolve problemele cu migrația din Italia şi Grecia

Ministrul de Interne Carmen Dan a declarat, joi dimineață, ca România este pregătită să preia președinția Consiliului Uniunii Europene. 

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a primit joi dimineaţă vizita comisarului european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, întâlnire în cadrul căreia au fost trecute în revistă câteva aspecte de interes comun pe agenda europeană, printre care situaţia migraţiei, protecţia frontierelor externe, returnarea, sistemul european comun de azil sau probleme care ţin de dosarul ce priveşte securitatea internă.

"Am transmis domnului comisar european că suntem pregătiţi şi hotărâţi să transformăm cele şase luni de preşedinţie într-o experienţă pozitivă atât pentru noi, cât şi pentru colegii din statele membre şi instituţiile cu care colaborăm. Vedem preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene (CUE) ca o preşedinţie ambiţioasă şi realistă. Ambiţioasă, pentru că ne dorim să progresăm în privinţa unor dosare legislative importante, pe care dorim să le aducem cât mai aproape de soluţionare şi realistă, pentru că vom parcurge o perioadă de tranziţie, dat fiind alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc în luna mai 2019. Chiar dacă vom avea aceste limitări de timp, sunt convinsă că vom reuşi să găsim soluţii şi să generăm idei benefice pentru cetăţenii noştri", a precizat Carmen Dan. 

În ceea ce priveşte migraţia, ministrul a reiterat determinarea României de a identifica soluţii de avansare a dosarelor aflate în discuţii, menţionând că pe acest subiect a avut discuţii aplicate cu miniştrii de Interne din Italia şi Grecia, fiind cunoscut că cele două state se confruntă în mod deosebit cu acest fenomen.

"Referitor la situaţia frontierelor externe, care în opinia noastră reprezintă una dintre cele mai importante garanţii pentru securitatea Uniunii, am subliniat faptul că avem în atenţie un dosar extrem de important, respectiv revizuirea regulamentului privind Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă cu privire la care intenţionăm să facilităm continuarea discuţiilor. Pe palierul securităţii, a fost adus în discuţie, printre altele, pachetul privind interoperabilitatea sistemelor de informaţii, una dintre propunerile prioritare în acest domeniu, pentru care ne dorim să găsim soluţii adecvate. Tot în acest domeniu intenţionăm să continuăm demersurile Austriei în ceea ce priveşte prevenirea diseminării conţinutului terorist în mediul online. Apreciez că orice schimb de informaţii care ne va ajuta să intervenim activ şi constructiv reprezintă un real sprijin, în condiţiile în care România are în vedere o abordare unitară, pro-europeană pe parcursul exercitării preşedinţiei Consiliului UE. Întâlnirea de astăzi se înscrie în această linie", a subliniat Carmen Dan.

La rândul său, comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, a spus că scopul vizitei sale este acela de a se asigura că România îşi va îndeplini cu succes primul mandat la preşedinţia Consiliului UE, menţionând că cele mai importante domenii prioritare care trebuie gestionate sunt migraţia şi securitatea.

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy