Carantina şi izolarea, obligatorii. Raed Arafat a PREZENTAT noul proiect. Iată noutăţile

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru și secretarul de stat Raed Arafat au anunţat că Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice a fost aprobată în Şedinţa de Guvern şi urmează să meargă în Parlament.

"A fost aprobat în ședință de guvern proiectul legislativ care să inițieze niște măsuri igienico-sanitare pentru situații deosebite de risc epidemiologic sau biologic. E necesar pentru a putea gestiona și controla pandemia prin care trecem. Ați putut observa de vineri modificările de abordare a tot ce a însemnat carantină, izolare, chiar și internarea în spital", a anunţat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Secretarul de stat Raed Arafat a luat apoi cuvântul pentru a prezenta în detaliu proiectul de lege.

"Nu este numai pentru COVID, este un proiect de lege care poate fi aplicat şi în alte situaţii de risc biologic sau epidemiologic.

El începe prin mai multe definiţii şi aici o definiţie: termenul carantina persoanelor acum are o definiţie acum asemănătoare cu regulamentul internaţional sanitar. Ea reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi înfectate sau purtătoare a unui agent patogen de alte persoane, în spaţii special desemnate de autorităţi, la domiciliu sau în locaţia declarată de către persoana carantinată. Deci, carantina se va referi la eprsoane sănătoase, dar care pot fi expuse, pot fi în perioada de incubaţie şamd.

Iar termenul izolare reprezintă o măsură care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave sau purtătoare a unui agent patogen, în vederea administrării unui tratament adecvat în scopul vindecării sau reducerii gradului de contagiozitate, aici se vorbeşte despre internarea pacientului.

 

Pentru românii care vin din străinătate

 

În cazul în care capacitatea e depăşită total, şi condiţiile permit, izolarea să aibă loc inclusiv la domiciliu, dar acest lucru este o excepţie în situaţia în care capacitatea este depăşită.

"Pentru carantina persoanelor sănătoase care sosesc în România din zone cu risc epidemiologic ridicat - aici decizia o ia Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, iar implementarea ei se face de către Ministerul Sănătăţii şi instituţiile subordonate, care dau dispoziţiile de carantinare pentru persoanele care intră în România din diferite ţări, indiferent de ţara din care provin", a  mai declarat Raed Arafat.

Conform șefului DSU, carantinarea bagajelor e obligatorie.

„Nu vorbim doar de COVID-19, ci de mai multe probleme, nu doar COVID, ci și alte evenimente epidemiologice. (...) Prefecturile, prin comitetele județene pentru situații de urgență, la propunerea DSP, pot aproba carantinarea unor zone din județele lor și atunci ordinul se emite prin ordinul comandantului acțiunii. Nimeni nu ia decizia singur. Întotdeauna există o implicare a părții științifice, fie că vorbim de direcțiile de sănătate publică, fie de institutul național de sănătate publică, fie de grupul de suport tehnico-științific care face parte din CNSU”, a punctat șeful Departamentului pentru Situații de urgență.

Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost adoptată, luni, de Guvern, după ce Curtea Constituțională a decis că internarea persoanelor diagnosticate cu COVID-19 în spitale este contrară Legii Fundamentale.

Astăzi, prim-ministrul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul va aproba Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic şi o va transmite la Parlament spre dezbatere şi adoptare în procedură de urgenţă.

În prezent, carantina sau izolarea este suspendată temporar, în România, în urma deciziei CCR care a declarat aceste măsuri drept neconstituţionale.

Ministrul Sănătăţii a anunţat ulterior că izolarea și carantinarea românilor care vin din zone cu grad mare de infectare vor redeveni obligatorii după adoptarea noului proiect de lege care a fost deja scris, iar astăzi va fi depus la Parlament. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel