Caramitru: "Care va fi prezența la vot? De ce se poate depăși 50 la sută"

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:

Andrei Caramitru spune că prezența la vot ar putea să depășească 50 la sută. Ăntr-un mesaj postat pe pagina sa de facebook, Caramitru prezintă mai multe "praguri" în care se împart cei cu drept de vot. 

"CARE VA FI PREZENTA LA VOT? DE CE POATE DEPĂȘI 50%?

Văd că toată lumea dezbate tema asta, și multi “specialiști” și “sociologi” o cam dau in bară și cred ca va fi prezență mică (consensul pare a fi 35-40%). Așa ca haideti sa înțelegem putin cifrele și de ce cred ca va fi peste 50%.

Pe listele electorale sunt 18.9 milioane de votanți. Cum se împart pe praguri, pornind de la cei care votează sigur la cei care nu votează niciodată:
* 1) votanți “siguri” - care votează chiar când nu e nici o miză reală: 5.9 milioane (31.2%). Sunt cei care votează din civism și cei care sunt mobilizați prin rețele de partid. Majoritatea sunt, de departe, cu PSD/ALDE/UDMR. Este numărul tipic la europarlamentare la noi (care pana acum nu au avut nici o miză)
* 2) votanți “aproape siguri” : 1.3 milioane (6.9%). Sunt cei care înțeleg bine când exista o miza, înțeleg cum funcționează statul și importanța votului plus alții care vin când partidele își mobilizează rețelele la maxim. Cam 50/50 între opoziție și PSD/ALDE/UDMR. Ei au ieșit la ultimele parlamentare dar nu la europarlamentare. 
* 3) votanți “emoționali”: 2.4 milioane 12.7%. In mare parte anti-PSD, detesta însă partidele și ies doar când e un “meci” important (cei care ies la turul 1 la prezidențiale)
* 4) votanți cinici total anti-sistem: 2.3 milioane (12.2%) Se mobilizează rar și doar emotional negativ, vor sa pedepsească PSD-ul sau sa le blocheze accesul la putere. Sunt cei care au venit doar in turul 2 de la prezidențiale și au votat anti-Ponta. Aici sunt 300’000 din diaspora și 2 milioane in România
* 5) cei care nu votează niciodată : 7 milioane, (37%; 2-3 milioane in diaspora, 4-5 milioane ultra-cinici in România) . Urăsc politica, nu se implica niciodată sau, cei din diaspora, nu mai au documente românești sau acces la o secție de vot.

Eu cred ca trecem de pragul 3 și intram chiar in pragul 4, dat fiind emotia de acum. Va fi un vot masiv anti-Dragnea (care este văzut ca un pericol mult mai mare decât Ponta in 2016) și pro-Occident. Deci target ar fi cam 10 milioane de votanți din 19, peste 50%", a scris Andrei Caramitru pe pagina de Facebook.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel