Canicula dezvăluie comori antice. Mai multe roci marcate în urmă cu până la 6.000 de ani, au fost descoperite pe măsură ce nivelul apei scade

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Canicula dezvăluie comori antice. Mai multe roci marcate în urmă cu până la 6.000 de ani, au fost descoperite pe măsură ce nivelul apei scade / Foto: Captură video youtube
Canicula dezvăluie comori antice. Mai multe roci marcate în urmă cu până la 6.000 de ani, au fost descoperite pe măsură ce nivelul apei scade / Foto: Captură video youtube

Nivelul scăzut al apei, cauzat de vremea caldă, a scos la iveală comori preistorice într-un rezervor din Cornwall. Mai multe roci ce par a fi marcate de oamenii preistorici, cu până la 6.000 de ani în urmă, au fost descoperite de cercetători.

Caracteristicile cunoscute sub numele de pietre marcate de cupe - făcute intenționat de britanicii antici - au fost redescoperite luna aceasta la rezervorul Stithians Reservoir, în apropiere de Falmouth. 

Se crede că semnele misterioase datează cel puțin din Epoca Bronzului de acum 4.000 de ani, dar ar putea proveni din perioada neolitică anterioară acesteia, ceea ce înseamnă că ar putea avea o vechime de peste 6.000 de ani. 

 

Mai multe roci marcate în urmă cu până la 6.000 de ani, au fost descoperite


Fotografiile marcajelor - realizate săptămâna trecută - au fost postate pe Twitter de fotograful local Tim Pearson, după ce nivelul apei din rezervor a scăzut la 57% din capacitatea normală. Alte imagini au fost realizate astăzi pentru MailOnline.  

Ca un semn al impactului pe care îl are vremea caldă, anul trecut, în această perioadă, nivelurile rezervorului erau la peste 80 la sută, potrivit datelor furnizate de South West Water. 

Semnele de cupă au mai apărut înainte, atunci când nivelul apei a scăzut în anii precedenți, dar aceasta este prima dată când au fost văzute în 2022. Poze AICI.

Arheoastronomul Carolyn Kennett, care a realizat propriile imagini ale marcajelor, a declarat pentru BBC: 'Ceea ce este interesant în legătură cu preistoria de la Stithians este cantitatea de pietre marcate cu cupe. Există loturi de ele, dar sunt într-adevăr condensate într-o zonă mică.

"Este probabil cea mai mare cantitate de pietre marcate cu cupe într-o singură zonă din Cornwall, deci este cea mai mare cantitate de artă rupestră preistorică pe care o avem".

'Marcarea cupei este cu siguranță din neoliticul târziu sau mijlociu, iar în Epoca Bronzului ar fi continuat să o facă, dar este incredibil de dificil de datat acest tip de lucruri', conform Daily Mail.

 

Se crede că marcajele au supraviețuit datorită faptului că au rămas în mare parte sub apă pentru atât de mult timp.

 

Rezervorul Stithians a început să funcționeze în 1967, după ce a fost construit un baraj. Aceasta a însemnat că sute de acri de terenuri agricole și unele case de țară au trebuit să fie scufundate.

Nivelul scăzut al apei din această lună a scos la iveală și dovezi ale unor ferme medievale. Înainte ca zona să fie inundată, pietrele ar fi fost așezate sub un strat de sol superior și vegetație. 

Înseamnă că, prin spălarea solului superior, apa a jucat un rol crucial în descoperirea lor. Semnele de cupă au fost expuse pentru prima dată la începutul anilor 1980, când nivelul apei a scăzut suficient.

 

Au fost găsite, de asemenea, silexuri și topoare care au fost folosite cândva de britanicii antici

 

Cu toate acestea, înainte ca semnele să poată fi examinate, nivelul apei a crescut din nou, astfel că abia în 1984 au putut fi cercetate. 

Se știe că există pietre marcate cu cupe și în alte locuri din Marea Britanie, inclusiv sub rezervorul Drift Reservoir din Cornwall, lângă Penzance. 

Ele sunt comune în alte situri antice din întreaga lume, dar scopul lor rămâne un mister pentru experți. 

O teorie sugerează că sunt simboluri făcute pentru morți pentru a-i ajuta în viața de apoi. Semnele au fost găsite și în alte locuri pe interiorul mormintelor.

Semnele pot avea, de asemenea, o semnificație religioasă, magică sau astronomică mai largă. Alții au sugerat că semnele de pe cupe ar fi putut fi făcute de britanici care își perfecționau abilitățile de prelucrare a pietrei.

Semnele de pe piatră - aceasta este acoperită de aproximativ 90 de caneluri și spirale - sunt mult mai elaborate decât cele de pe pietrele de la rezervorul Stithians. 

În 2016, a fost excavată din nou pentru ca arheologii să o poată studia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel