Bani de la stat pentru bunicii care stau cu nepoții. Care este suma pe care ar putea să o primească

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Bani de la stat pentru bunicii care stau cu nepoții. Care este suma pe care ar putea să o primească / Foto: Unsplash
Bani de la stat pentru bunicii care stau cu nepoții. Care este suma pe care ar putea să o primească / Foto: Unsplash

Bunicii care au grijă de nepoți ar putea să primească o indemnizație până la 1.500 de lei pe lună, chiar dacă acum îndeplinesc gratuit rolul de bone. Citește mai multe despre proiectele de modificare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Se discută în Comisia pentru Muncă, una dintre comisiile din Camera Deputaților, despre această inițiativă de acordare a sumelor de bani pentru bunicii care au grijă de nepoți. Pentru moment, liderii comisiei eu decis să amâne luarea deciziei cu două săptămâni.

 

Proiectul vine în ajutorul familiilor care nu își permit să angajeze o bonă

 

Proiectul legislativ este susținut de mai multe partide, cum ar fi UDMR, PNL sau PSD. În momentul de față, România se confruntă cu o scădere a natalității, deoarece părinții nu au cu cine să își lase copiii acasă. Astfel, toții își doresc trecerea acestui proiect.

Pe de altă parte, vorbim și despre bunici care, deși nu au ieșit la pensie, au renunțat la salariu tocmai pentru a avea grijă de nepoți.

După articolul 11 se introduce un nou articol, art. 11¹, cu următorul cuprins:

„Art. 11¹ – (1) Pe perioada acordării stimulentului de inserție prevăzut la art. 7, oricare dintre bunici beneficiază de o indemnizație pentru creșterea nepotului/nepoatei, dacă se află în relații de rudenie firească sau din adopție cu nepotul/nepoata pentru care solicită indemnizația și dacă are acordul părinților acestuia/acesteia.

(2) Cuantumul lunar al indemnizației prevăzute la alin. (1) este egal cu cuantumul lunar al stimulentului de inserție.”

 

Acest proiect urmează să fie votat în Camera Deputaților

 

Acest proiect ar urma să vină în susțineterea familiilor, a părinților care vor să se întoarcă mai repede la locul de muncă, dar și a bunicilor, care vor putea în acest fel să primească o sumă de bani.

Cel mai probabil, în următoarele zile se va discuta din nou în Camera Deputaților despre acest proiect care trebuie să primească un vot pozitiv și din partea deputaților, pentru că în Senat a trecut tacit, ceea ce înseamnă că acolo a fost aprobat.

Iată ce prevede Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010:

„Articolul 7 – „(1) Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 alin. (1) au dreptul la un stimulent de inserție, după cum urmează:

a) în cuantum de 1.500 lei, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități. Cuantumul de 1.500 lei se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități;

b) în cuantum de 650 lei dacă persoanele îndreptățite obțin venituri după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități.”

 

Condițiile pentru a beneficia de concediu pentru creșterea nepotului/nepoatei

 

În proiect apare că pot beneficia de concediul pentru creșterea nepotului/nepoatei în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, și acele bunici care îndeplinesc următoarele:

a) „au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului;

b) părinții firești/adoptivi ai copilului au prezentat în format scris acordul privind încredințarea copilului către unul dintre bunici, care va beneficia de concediu pentru creșterea nepotului/nepoatei.”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel