Bulgaria: Europa trebuie să fie "mai puternică" şi să găsească "alternative" pentru a nu mai utiliza gazele ruseşti

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Europa trebuie să fie "mai puternică" şi să găsească "alternative" pentru a nu mai utiliza gazele ruseşti, a declarat joi, din Ucraina, premierul bulgar Kiril Petkov, a cărui ţară s-a văzut miercuri privată de livrările de gaze ruseşti de către Moscova, relatează AFP.

"În urmă cu câteva luni, nu am fi luat în calcul vreodată să fim fără gaze ruseşti, dar acum avem alternative", a declarat Kiril Petkov, din Irpin, o periferie a Kievului devastată de ocupaţia rusă în martie. "Dacă Bulgaria are o alternativă, toată lumea în Europa trebuie să poată face la fel. Noi trebuie să fim mai puternici, noi trebuie să fim fermi", a adăugat el.

De miercuri, Bulgaria şi Polonia sunt aprovizionate cu gaze "de vecinii lor din UE", după suspendarea livrărilor de către gigantul energetic rus Gazprom, potrivit preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a denunţat un "şantaj" al Moscovei.

 

Gazprom şi-a suspendat toate livrările de gaze spre Bulgaria şi Polonia



Miniştrii europeni pentru energie se vor reuni în 2 mai într-o "sesiune extraordinară" pentru a discuta despre această situaţie, a anunţat preşedinţia franceză a Uniunii Europene.

Gazprom a anunţat miercuri că şi-a suspendat toate livrările de gaze spre Bulgaria şi Polonia, afirmând că aceste două ţări, membre ale NATO şi UE, nu efectuaseră plata în ruble, aşa cum ceruse Vladimir Putin în martie.

Companiile europene care acceptă să plătească gazele ruseşti în ruble ar încălca sancţiunile UE şi s-ar expune unui risc juridic "ridicat", a avertizat şefa executivului european.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel