EXCLUSIV  Bulai: Iohannis câștigă alegerile. Votul Diasporei va CONTA foarte mult

Narcis Popa |
Data actualizării: | Data publicării:

Sociologul Alfred Bulai spune că în ecuația alegerilor prezidențiale, voturile diasporei vor conta enorm. Bulai spune că dacă Iohannis va candida, va câștiga alegerile prezidențiale fără nici o problemă și asta pentru că se va vota din nou anti PSD, partidul lui Dragnea nefăcând nimic pentru a câștiga voturile românilor plecați în străinătate. 

Sociologul Alfred Bulai contrazice o ipoteză a lui Marius Pieleanu care spunea că în acest moment Klaus Iohannis nu ar intra în turul doi, pe dreapta fiind foarte multă fragmentare. Bulai spune că Iohannis va câștiga un nou mandat, fără mari dificultăți. 

"La alegerile prezidențiale contează foarte mult diaspora, care votează candidați de dreapta și are o atitudine ostilă PSD-ului. Social-democrații nu au făcut nimic ca să cucearească Diaspora.Dacă Iohannis candidează, câștigă alegerile. Punct. Nu poți vorbi de o fragmentare a dreptei dacă sunt câțiva tipi cu totul și cu totul periferici, care se pretind a fi pe dreapta. Nu va fi nici o dispersie a votului în primul tur pentru că PMP-ul va avea un candidat în nota partidului, pe la 5 %. Va rupe doar câteva procente. USR-ul va fi acolo, alături de noul partid al lui Cioloș. În 2000, atunci când a fost într-adevăr o dispersie a votului pe dreapta și așa a intrat Corneliu Vadim-Tudor în turul doi, se înfruntau doi candidați  puternici: Stolojan, fost prim-ministru-candidatul PNL, cu Mugur Isărescu. Erau doi oameni grei. Acum vor candida niște anonimi și Iohannis care este sprijinit de PNL și în care sunt investite toate speranțele dreptei. Nu va fi nici o problemă să intre în turul doi, după care dacă se va vota anti PSD, ca și până acum, nu va avea nici o problemă să câștige alegerile," a spus Alfred Bulai pentru stiridiaspora. 

Candidatul-surpriză nu are de unde să apară 

Sociologul spune că doar un candidat-surpriză ar mai putea schimba datele problemei, însă este o lipsă accentuată de personalități puternice pe dreapta. 

"Testul se va da la alegerile europarlamentare. Dacă Cioloș nu va reuși să facă pragul necesar accederii în Parlamentul European, iar ceilalți vor lua puține voturi, electoratul nu își va irosi voturile pe candidați care nu vor avea nici o șansă. Se vor pierde doar câteva procente, care nu vor fi decisive pentru dreapta. Ca să se schimbe datele problemei, ar trebui să apară un candidat cu notorietate,  așa cum au fost Băsescu sau Iohannis, dar ei au fost doi candidați care erau legitimați prin succes. Băsescu câștigase triumfal la Primăria București, iar Iohannis era în aceeași situație la Sibiu. Erau lideri de succes legitimați prin vot. Un eventual candidat surpriză ar trebui să fie unul cu notorietate, un primar într-un mare oraș din țară, dar nu se întrevede o astfel de persoană," a mai spus Alfred Bulai pentru stiridiaspora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel