Bucureştiul mai aproape de Roma decât de România

Mihai Ciobanu / 7 mai 2018, 13:54 Salveaza PDF Comentarii

Un studiu al Băncii Mondiale relevă faptul că Bucureştiul seamănă mai mult cu Roma, Madrid sau Copenhaga decât cu orice altă parte a României. 

Capitala României tinde să se asemene mai mult cu marile capitale europene decât cu orice parte a propriei ţări, potrivit studiului intitulat "Regândirea regiunilor mai puţin dezvoltate" (Rethinking Lagging Regions), publicat luni de Banca Mondială (BM).

Potrivit sursei citate, în ţările cel mai puţin dezvoltate din Europa, oraşe principale, cum ar fi Bratislava şi Bucureşti, seamănă mai mult cu Roma, Madrid sau Copenhaga decât cu orice altă parte a propriei lor ţări.

Raportul Băncii Mondiale arată că, în Europa, oraşele sunt motoarele de creştere, iar în România zonele urbane funcţionale (ZUF) ale Bucureştiului şi ale reşedinţelor de judeţ generează 90% din totalul veniturilor întreprinderilor.

 [citeste si]

Activitatea economică nu este răspândită egal

În timp ce mai puţin de 16% din populaţia UE trăieşte în oraşele principale, acestea generează 23% din PIB-ul ţării. Mai mult, cele 228 de oraşe secundare europene generează încă 45% din PIB-ul UE.

Activitatea economică nu este răspândită egal pe teritoriul Europei, desfăşurându-se, în special, pe câmpii şi pe creste. Principalele regiuni din Europa au, în medie, un PIB per capital de 2,3 mai ridicat decât cea mai săracă regiune din ţara lor.

În "regiunile cu creştere redusă", în care oraşele contribuie semnificativ la creştere, rămân discrepanţe majore în privinţa productivităţii oraşelor principale şi secundare, susţine Banca Mondială.

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy