Brokeri: Prețurile apartamentelor din România construite înainte de 1977 vor scădea extrem de tare, după cutremurele din Turcia

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Brokeri: Prețurile apartamentelor din România construite înainte de 1977 vor scădea extrem de tare, după cutremurele din Turcia / Foto: Unsplash
Brokeri: Prețurile apartamentelor din România construite înainte de 1977 vor scădea extrem de tare, după cutremurele din Turcia / Foto: Unsplash

Cutremurele din Turcia și Siria produc unde de șoc și pe piața imobiliară din România, consideră Asociația Brokerilor Imobiliari. Potrivit acesteia, ”apartamentele construite înainte de 1977 vor avea prețuri în cădere liberă”.

Seismele din Turcia și Siria au dezgropat un subiect extrem de important în România, mai exact situația fondului locativ, în special a clădirilor construite înainte de 1977, anul ultimului seism similar ca magnitudine cu cele care au devastat recent cele două state.

Specialiștii imobiliare.NET estimează o creștere semnificativă a diferenței de preț între locuințele construite anterior anului 1977 și cele noi, predate după 2010, pe baza unei analize a datelor colectate, coroborată cu raportul Institutului Național de Statistică privind situația fondului locativ la nivel național, 

Pentru această analiză, imobiliare.NET a colectat date de la peste 3.700 de anunțuri de vânzare, din primele două luni ale acestui an, pentru imobile din Capitală construite înainte de seismul din 1977 și le-a comparat cu anunțuri similare pentru clădiri noi, predate după 2010.

 

Apartamentele noi pot atinge sume cu aproape 20% mai mari

 

În România, la finalul anului 2021, erau 9.587.000 de locuințe, potrivit Institutului Național de Statistică. La acest număr se adaugă autorizațiile de construire emise pe tot parcursul anului 2022, pentru 43.990 de unități noi, în scădere cu 14,9% față de anul precedent, precizează INS.

Așadar, un total de peste 9,6 milioane de locuințe la nivel național.

O altă concluzie conform calculelor imobiliare.NET arată că, în toată țara, peste 4,5 milioane de locuințe au ieșit din perioada de garanție a structurii de rezistență, care potrivit legislației în vigoare este de 50 de ani de la darea în folosință.

Astfel, România are nevoie de o reînnoire a fondului locativ cu aproape 200.000 de unități anual, fie unități noi, fie o consolidare a celor construite anterior seismului din 1977.

 

România nu ține pasul cu nevoia de a reîmprospăta fondul imobiliar

 

În 2022, de exemplu, au fost emise de cinci ori mai puține autorizații noi de construire (43.990) decât necesarul anual (200.000) pentru a elimina problema clădirilor ieșite din garanția de siguranță a structurii de rezistență.

Seismele puternice care au avut loc de curând în Turcia și Siria vor avea un impact negativ asupra prețurilor imobilelor vechi din România, în special a celor din București, conform unei estimări a nivelului vânzării de locuințe pe parcursul anului 2023. 

Platforma a realizat o analiză comparativă a prețurilor de vânzare pentru locuințe din București, construite înainte de 1977 și cele construite după 2010. În unele cazuri, pentru anumite tipuri de locuințe, diferențele de preț sunt de aproape 20% și continuă să crească.

 

Diferențele de preț din București

 

Diferențele se simt cel mai tare în cazul apartamentele cu două, trei sau patru camere. Cea mai mare diferență de preț se poate vedea în cazul apartamentelor cu 4 camere, din Capitală, care au o suprafață mai mare de 78 de metri pătrați. Potrivit datelor imobiliare.NET, pentru cele construite înainte de 1977 prețul mediu de vânzare este de 141.986 de euro. În schimb, același apartament cu 4 camere, dar livrat după anul 2010 costă, în medie, 173.165 de euro, o diferență de peste 30.000 de euro (+18%).

În schimb, în cazul unei garsoniere, de exemplu, de 34 de metri pătrați construită înainte de 1997 prețul este aproximativ 49.616 euro, iar una similară, dar construită în ultimul deceniu, costă în jur de 52.696 de euro. 

 

„Societățile de asigurări refuză să mai asigure clădirile cu risc seismic”

 

Un alt factor care influențează prețul de vânzare al unei locuințe vechi este dificultatea cu care imobilul poate fi asigurat. Astfel există o probabilitatea mică de a obține un credit bancar pentru achiziție.

Dragoș Vîlceanu, fondator Asociația Brokerilor Imobiliari: ”Cu cât o clădire este mai veche, cu atât structura de rezistență este mai șubredă, iar acest lucru este cunoscut și de societățile de asigurări, care refuză să mai asigure clădirile cu risc seismic. De cealaltă parte, băncile evită și ele să mai acorde credite pentru clădirile care nu pot fi asigurate împotriva dezastrelor și a cutremurelor. Asta duce la un decalaj major al prețurilor, în funcție de anul de construcție”.

Dragoș Vîlceanu, fondator Asociația Brokerilor Imobiliari: ”Dacă analizăm datele INS cu privire la numărul mare de locuințe îmbătrânite din România și le coroborăm cu numărul de cinci ori mai mic decât necesarul anual al autorizațiilor noi de construire, datele platformei imobiliare.NET și evenimentele tragice din Turcia, putem lua în calcul un prognostic sumbru: apartamentele construite înainte de 1977 vor avea prețuri în cădere liberă”, conform ȘtirilePROTV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel