Brexit: Theresa May confirmă discuțiile privind amânarea ieşirii din UE

Premierul britanic Theresa May a confirmat că Uniunea Europeană şi Marea Britanie studiază posibilitatea extinderii cu "câteva luni" a perioadei de tranziţie post-Brexit. 

Premierul britanic Theresa May a confirmat joi că Uniunea Europeană şi Marea Britanie studiază posibilitatea extinderii cu "câteva luni" a perioadei de tranziţie post-Brexit, pentru a evita apariţia unei frontiere dure între Irlanda şi Irlanda de Nord.

În a doua zi a summitului european, premierul britanic a spus că s-au înregistrat "progrese importante" atât în privinţa acordului legat de ieşirea Marii Britanii din UE cât şi în stabilirea viitoarelor relaţii cu blocul comunitar. Continuă însă impasul privind crearea unui viitor mecanism care să garanteze că nu va apărea o aşa-numită "frontieră dură" între Irlanda şi Irlanda de Nord.

"O idee nouă care a apărut - şi este doar o idee în acest moment - este crearea unei opţiuni pentru a extinde perioada de tranziţie cu câteva luni, şi ar fi doar o chestiune de luni", a declarat Theresa May în faţa presei.

Ea şi-a manifestat însă speranţa că nu va fi nevoie de o asemenea prelungire dincolo de luna decembrie 2020, când ar urma să se încheie perioada de tranziţie deja convenită, şi a subliniat că prioritatea ei este ca viitoarea relaţie dintre Marea Britanie şi blocul comunitar să fie implementată până în decembrie 2020, astfel încât să nu mai fie nevoie de extinderea tranziţiei post-Brexit.

Premierul britanic a insistat că ar accepta o extindere a acestei tranziţii numai dacă se va dovedi că viitoarea relaţie dintre Marea Britanie şi UE va fi imposibil de implementat până în decembrie 2020.

Agenţia Press Association notează că Theresa May s-a confruntat cu o reacţie negativă a susţinătorilor Brexitului, după ce în ziua precedentă ea ar fi evocat posibilitatea prelungirii perioadei de tranziţie cu un an, adică până în decembrie 2021.

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy