Brexit: Marea Britanie ar putea intra într-o lungă recesiune

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Marea Britanie ar putea intra într-o lungă recesiune, în cazul în care iese din Uniunea Europeană fără un acord de retragere.

O ieşire din Uniunea Europeană fără un acord de retragere ar putea arunca Marea Britanie într-o lungă recesiune similară cu cea care a urmat crizei financiare mondiale, iar investitorii nu ar trebui să ignore acest pericol, a avertizat marţi agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's. 

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord urmează să părăsească Uniunea Europeană la finalul lui martie 2019. Însă discuţiile cu privire la un acord de retragere s-au blocat din cauza aranjamentelor pentru o 'frontieră dură' între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană.

"Scenariul nostru de bază este că Marea Britanie şi Uniunea Europeană vor ajunge la un acord şi vor ratifica acordul de retragere", a declarat analistul S&P Global Ratings, Paul Watters. "Însă credem că riscul de a nu se ajunge la un acord a crescut suficient de mult pentru a fi luat în calcul la stabilirea ratingului", a adăugat Paul Watters.

În prezent, S&P atribuie Marii Britanii un rating de tip 'AA', cu o treaptă sub calificativul maxim 'AAA', însă agenţia a avertizat că un eventual eşec în discuţiile dintre Londra şi Bruxelles pentru a se ajunge la un acord de retragere ar putea conduce la o retrogradare.

Marea Britanie ar traversa o recesiune "moderată" care ar dura patru-cinci trimestre în eventualitate în care nu se va ajunge la un acord privind Brexitul, a prognozat S&P. În această situaţie, Produsul Intern Brut al Marii Britanii ar înregistra o contracţie de 1,2% în 2019 şi o nouă contracţie de 1,5% în 2020.

"Cea mai mare parte a acestui declin al PIB cu 5,5% pe parcursul a trei ani ar putea fi permanentă", susţine S&P.

De asemenea, rata şomajului ar urca până la peste 7%, de la nivelul de aproximativ 4% în prezent, iar preţul caselor ar putea scădea cu 10% pe parcusul a doi ani, spune S&P. În Londra, preţul birourilor ar putea scădea cu mai mult de 20% în decursul a doi-trei ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel