Boris Johnson ameninţă UE. Este nemulţumit de unele efecte post Brexit: "Nu vom ezita!"

Andreea Cosma |
Data publicării:

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a avertizat, miercuri, că ar putea declanşa un litigiu cu Uniunea Europeană, deoarece este nemulţumit de tranzitul mărfurilor spre provincia britanică Irlanda de Nord, care are un statut special în raport cu UE, informează publicaţia Express.

Într-un discurs rostit în Camera Comunelor, Boris Johnson a reclamat că unele camioane nu au putut intra în provincia britanică Irlanda de Nord din cauza reglementărilor speciale. Conform Acordului Brexit, în Irlanda de Nord se menţin unele reglementări europene, pentru a permite libera circulaţie spre Irlanda în virtutea Tratatului de pace din Vinerea Mare. Însă situaţia generează probleme la limita administrativă dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii.

"Sigur că apar unele probleme şi pot confirma că, în cazul în care sunt probleme pe care noi le consideră disproporţionate, nu vom ezita să invocăm Articolul 16", a afirmat Boris Johnson, referindu-se la o clauză a Protocolului nord-irlandez.

Deputatul britanic John Redwood a cerut măsuri rapide pentru evitarea problemelor privind circulaţia mărfurilor britanice spre Irlanda de Nord. "Am votat pentru a avea control asupra legilor noastre, asupra taxelor, frontierelor şi reglementărilor comerciale. Să facem acest lucru!", a afirmat sir John Redwood.

Statutul special al provinciei britanice Irlanda de Nord este prevăzut în Acordul de retragere a Marii Britanii din UE (Acordul Brexit), dar problemele riscă să persiste şi în virtutea Acordului Comercial şi de Cooperare Marea Britanie-UE (Acordul post-Brexit).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel