Boris Johnson, acțiune pentru oprirea „ticăloșilor traficanți de oameni”: Bilet de avion „doar dus” în Rwanda

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Boris Johnson demisionează din funcția de premier al Marii Britanii
Boris Johnson demisionează din funcția de premier al Marii Britanii

Refugiații care încearcă să obțină azil politic în Marea Britanie vor fi deportați în Rwanda, pe baza unui nou plan elaborat de guvernul de la Londra, în ciuda apelurilor nenumărate din partea organizațiilor pentru refugiați și drepturile omului care pun la îndoială nu numai viabilitatea schemei, dar și disponibilitatea guvernului țării africane de a le respecta refugiaților drepturile, relatează BBC. Boris Johnson spune despre țara în care a fost comis un genocid sângeros în 1994, criticată des pentru abuzuri și încălcări ale drepturilor omului că „este una dintre cele mai sigure țări de pe glob”.

Schema pilot ar urma să fie destinată refugiaților bărbați care ajung în Marea Britanie traversând Canalul Mânecii pe bărci sau ascunși în camioane, relatează Digi24. Conform prim-ministrului Boris Johnson, schema de 120 de milioane de lire sterline „va salva nenumărate vieți” din mâna traficanților. Premierul britanic spune că planul a venit ca răspuns la nevoia de acțiune pentru oprirea „ticăloșilor traficanți de oameni” care au transformat oceanul într-un „cimitir lichid”.

„Compasiunea noastră este infinită, însă capacitatea noastră de a ajuta oameni nu este. Nu putem cere contribuabilului britanic să dea un cec în alb pentru costurile oricui își dorește să vină și să locuiască aici”, a spus Johnson.

Cei care reușesc să ajungă în Regat „nu vor mai fi duși la hotel pe o mulțime de bani publici”, ci vor fi duși în centre de detenție, a mai precizat premierul britanic. El a mai susținut că, în timp, se va dovedi un important element de descurajare a migrației ilegale.

Măsura a fost criticată dur de organizațiile pentru drepturile refugiațiilor care spun că ea este „crudă”, punând la îndoială costurile și impactul și aducând în discuție îngrijorările legate de respectarea drepturilor omului în Rwada.

Liderul opoziției de la Londra a descris planul drept „nefuncțional” și „costisitor” și l-a acuzat pe Johnson că încearcă să distragă atenția de la propriile scandaluri și de la amenda pe care trebuie să o plătească după petrecerile cu alcool din pandemie.

 

Marea Britanie a semnat deja acordul cu Rwanda

 

Anul trecut, 28.526 de oameni au trecut Canalul Mânecii în bărci mici, în creștere accelerată față de 2020, când cifra a fost de 8.404. Conform premierului britanic, numărul de oameni care ar putea fi relocați în Rwanda va fi „nelimitat”.

„Rwanda va avea capacitatea de a reloca zeci de mii de oamenii în anii care vor veni, inclusiv pe cei care au ajuns aici ilegal de la începutul anului”. Acordul cu Rwanda a fost semnat în capitala acestei țări africane de ministra de interne britanică, Priti Patel.

Ea a spus că majoritatea celor care ajung în Regat ilegal vor fi evaluați pentru deportarea în Rwanda. Guvernul din această țară a precizat că migranții „vor beneficia de întreaga protecție a legii rwandeze, acces la locuri de muncă și la asistență medicală și socială”.

Boris Johnson susține că planul este „în deplin acord” cu legislația internațională, dar a recunoscut că se așteaptă ca el să fie contestat în justiție „de o armată formidabilă de avocați motivați politic”.

 

ONU și organizațiile pentru refugiați și drepturile omului critică dur planul „înfiorător”

 

Directorul executiv al Crucii Roșii britanice, Zoe Abrams, spune că organizația pe care o conduce este „profund îngrijorată” de planul guvernului de la Londra și că „costul financiar și în vieți umane va fi considerabil”.

De asemenea, Enver Solomon, directorul executiv al Consiliului Refugiaților spune că organizația sa este „îngrozită de această decizie crudă și dezagreabilă”, despre care spune că „nu va face mare lucru” pentru a-i opri pe refugiați din a încerca să ajungă în Marea Britanie.

Al doilea partid de opoziție din Parlamentul britanic, Liberalii Democrați au criticat guvernul conservator despre care spun că „trântește ușa în nasul refugiaților”, în timp ce liderul Partidului Național Scoțian a calificat planul drept „înfiorător”.

„Oamenii care fug de războaie, conflicte și persecuție merită compasiune și empatie. Nu ar trebui dați la schimb ca pe obiecte și transferate în străinătate pentru a fi procesați”, a transmis și  Înaltul Comisariat pentru Refugiați din cadrul ONU, referindu-se la planul guvernului britanic, scrie Reuters.

Human Rights Watch a transmis, de asemenea, că Rwanda nu respectă drepturile fundamentale ale omului: „Refugiații sunt deseori abuzați în Rwanda, iar guvernul răpeș,te uneori, refugiați rwandezi din afara țării pentru a-i aduce în țară și a-i supune la tratamente groaznice”.

Anul trecut, inclusiv guvernul britanic și-a exprimat îngrijorărea la ONU cu privire la „restricționarea de durată a drepturilor civile și politice și a libertății presei” în Rwanda.

Totuși, acum, Johnson susține că Rwanda este una dintre cele mai sigure țări de pe glob.

De cealaltă parte, guvernul rwandez a transmis că migranții vor fi găzduiți temporar în hosteluri și hoteluri din Kigali, în timp ce le vor fi procesate cererile de azil – „Odată ce cererile lor sunt evaluate ei vor fi integrați în comunitate”, a spus purtătoarea de cuvânt a guvernului rwandez.

Un ministru din guvernul de la Londra spune că planul este destinat bărbaților tineri și singuri și că femeile și copiii nu fac parte din schemă.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel