Bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa este "sinucigașă", afirmă șeful ONU

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa este "sinucigașă", afirmă șeful ONU, în timp ce șeful atomic ucrainean avertizează asupra consecințelor "catastrofale" dacă Rusia lovește containerele de combustibil uzat.

Bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa este "sinucigașă", a avertizat șeful ONU, Antonio Guterres, după două atacuri asupra centralei ucrainene Zaporizhzhia în weekend.

Guterres, vorbind la un eveniment organizat în Japonia pentru a comemora bombardamentul de la Hiroshima, a declarat că o echipă de inspectori internaționali ar trebui să aibă acces imediat la centrală pentru a evalua pagubele.

 

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de atacul asupra centralei

 

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de atacul asupra centralei, care se află sub controlul armatei lui Putin, dar este în continuare condusă de tehnicieni ucraineni și continuă să furnizeze energie electrică țării.

Kotin a cerut crearea unei "zone demilitarizate" în jurul centralei și trimiterea unei echipe internaționale de "pacificatori" pentru a o proteja.

Centrala din Zaporizhzhia a fost lovită de două ori săptămâna trecută - o dată vineri și apoi din nou sâmbătă, au declarat autoritățile locale.

Primul atac a avariat un stâlp care duce la sit, iar al doilea a avariat trei senzori de siguranță și a rănit un muncitor.

Unul dintre cele șase reactoare nucleare ale centralei a trebuit să fie oprit după primul atac, a precizat Ucraina, însă doar ca măsură de precauție.

Zaporizhzhia se află pe teritoriul ocupat de Rusia din martie, dar personalul ucrainean continuă să opereze centrala - pe fondul unor acuzații de tortură și constrângere.

 

Președintele Zelensky a acuzat Moscova că folosește "teroarea nucleară" ca armă, în timp ce invazia lui Putin în țară se clatină

 

Dar Moscova a acuzat Kievul că a comis atacul, spunând că aliații occidentali ar trebui să exercite presiuni pentru a face să înceteze bombardamentele.

Evenimentele de la Zaporizhzhia - unde Kievul a susținut că Rusia a lovit vineri o linie electrică - au alarmat lumea.

Guterres a declarat că Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) are nevoie de acces la centrală.

'Susținem pe deplin AIEA în toate eforturile sale în legătură cu crearea condițiilor de stabilizare a centralei', a declarat Guterres.

Șeful AIEA, Rafael Mariano Grossi, a avertizat sâmbătă că ultimul atac 'subliniază riscul foarte real al unui dezastru nuclear'.

În altă ordine de idei, un acord pentru deblocarea exporturilor de alimente din Ucraina și reducerea penuriei globale a luat amploare, în timp ce alte patru nave au plecat din porturile ucrainene din Marea Neagră, în timp ce prima navă de marfă de la invazia Rusiei din 24 februarie a acostat.

 

Cele patru nave care au plecat aveau aproape 170.000 de tone de porumb și alte alimente

 

Acestea navigau în cadrul unui acord negociat de Națiunile Unite și Turcia pentru a încerca să ajute la reducerea prețurilor mondiale la alimente care au crescut vertiginos ca urmare a războiului.

Înainte de invazia Moscovei din 24 februarie, pe care președintele rus Vladimir Putin o numește o "operațiune militară specială", Rusia și Ucraina reprezentau împreună aproape o treime din exporturile globale de grâu. Întreruperea de atunci a amenințat cu foametea în unele părți ale lumii.

Trupele lui Putin încearcă să obțină controlul deplin asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei, unde separatiștii pro-Moscova au ocupat teritoriul după ce Kremlinul a anexat Crimeea, în sud, în 2014.

'Soldații ucraineni mențin ferm apărarea, provoacă pierderi inamicului și sunt pregătiți pentru orice schimbări în situația operațională', a declarat luni statul major ucrainean într-o actualizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel