Bogdan Aurescu, despre situaţia din Marea Neagră: "România nu este ameninţată"

Andreea Cosma |
Data publicării:
Bogdan Aurescu (sursa foto: gov.ro)
Bogdan Aurescu (sursa foto: gov.ro)

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri seară, că România nu este ameninţată direct de evoluţia situaţiei de la Marea Neagră, însă aceasta trebuie detensionată.

Jurnalist: "Sub pretextul unor exerciții militare, Rusia interzice traficul aerian într-o anumită zonă și tot sub pretextul acestui exercițiu militar, Rusia interzice accesul în zone maritime. Acesta poate fi doar un început, există foarte multe temeri că până în octombrie toată povestea asta s-ar putea extinde. Cum ne afectează pe noi?"

"Este o situaţie care ne preocupă şi faţă de care ne-am exprimat îngrijorarea (...) Este cea mai mare masare de trupe ruseşti din 2014 încoace, este cu adevărat, din toate analizele, o mişcare de trupe neobişnuită care a alertat NATO, în mod firesc, a alertat Statele Unite, membrii Uniunii Europene şi care ne preocupă, pentru că vrem să identificăm obiectivele acestor manevre şi, în acelaşi timp, să vedem care sunt măsurile cele mai potrivite pentru a dezescalada această situaţie", a afirmat ministrul de Externe, la Digi 24.

 

Aurescu: "România nu este ameninţată"



Potrivit lui Aurescu, România nu este ameninţată direct de aceste evoluţii, dar ceea ce se întâmplă în Marea Neagră afectează şi securitatea euroatlantică.

"Suntem în egală măsură preocupaţi şi afectaţi de această situaţie ca alianţă nord-atlantică în întregul său, pentru că tot ceea ce se întâmplă în Marea Neagră afectează şi securitatea euroatlantică (...) şi din această perspectivă ne preocupă în foarte mare măsură ceea ce se întâmplă în această zonă (...) Prin urmare, cred că este foarte important să vedem particularităţile şi parametrii exacţi ai acestor evoluţii şi să nu contenim niciun moment să facem apel la retragerea acestor manifestări de forţă, acestor demonstraţii de autoritate rusă în Marea Neagră", a subliniat el.

 

Aurescu: "Situaţia trebuie detensionată"



Ministrul a menţionat că situaţia de la Marea Neagră va fi unul dintre subiectele aflate pe agenda trilateralei România-Polonia-Turcia, care se va desfăşura începând de joi la Bucureşti.

"Vom avea aici atât miniştrii de Externe polonez şi turc, cu prezenţa fizică şi începem deja de mâine seară prima întâlnire de lucru şi apoi vineri o reuniune plenară, la care se adaugă miniştrii de Externe din Georgia şi Ucraina (...). Deci avem, practic, un minisummit regional, cu cinci miniştri de Externe, care vor discuta despre situaţia de securitate regională (...) Ceea ce este important, cel puţin pentru diplomaţi în momentul de faţă, este să găsim căi de dezescaladare a acestei situaţii. Acesta este unul dintre aspectele pe care le vom discuta şi la reuniunea aceasta trilaterală de la Bucureşti, pentru că, până la urmă, armele diplomaţilor sunt argumentele şi trebuie să facem în aşa fel încât situaţia să nu ajungă într-un moment în care diplomaţia nu mai are ce face", a precizat Aurescu.

Şeful diplomaţiei s-a declarat convins că discuţiile care vor avea loc la Bucureşti vor avea un impact important.

"La nivelul NATO, la nivelul Uniunii Europene încercăm să găsim cele mai potrivite măsuri de acţiune pentru a dezescalada o astfel de situaţie, pentru a da semnale cât se poate de ferme în susţinerea integrităţii teritoriale, suveranităţii Ucrainei în cazul de faţă, pentru a contracara încălcările drepturilor omului (...) Sunt foarte convins că discuţiile pe care le vom avea în aceste zile la Bucureşti vor avea un impact important, pentru că ele arată seriozitatea cu care tratăm evoluţiile de la nivel regional", a mai spus Bogdan Aurescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel