Bloggeriță româncă mutată în Olanda, mesaj emoționant: "Imaginea asta putea fi în orice sat din România. Îmi vine să plâng pentru noi ca popor!"

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:
Bloggeriță româncă mutată în Olanda, mesaj emoționant Imaginea asta putea fi în orice sat din România. Îmi vine să plâng pentru noi ca popor!
Bloggeriță româncă mutată în Olanda, mesaj emoționant Imaginea asta putea fi în orice sat din România. Îmi vine să plâng pentru noi ca popor!

Migrația muncitorilor români în țările din vestul Europei nu mai e de mult o noutate pentru nimeni. Însă în ultimul se observă un trend printre oamenii care, în teorie, își câștigă un trai decent în România. În urmă cu 3 luni, știrea că celebra bloggeriță Prințesa Urbană s-a mutat în Olanda a făcut înconjurul presei locale, fiind un exemplu grăitor pentru o anumită categorie de oameni care își doresc traiul într-o țară civilizată. După trei luni de trai în străinătate, bloggerița a publicat un text care a devenit rapid viral pe Facebook și care însumează frustrările a milioane de români care trăiesc în diasporă. 

Mesajul publicat de Ioana Chicet-Macoveiciuc, cunoscută publicului larg ca "Prințesa Urbană", a devenit rapid viral. Surprinde perfect esența frustrărilor pe care le simt milioanele de români plecați în căutarea unei vieți mai bune departe de țara natală. 

"Imaginea asta ar putea fi din Iași. Din Piatra Neamț. Din Oradea sau din Sibiu. Ori Timișoara. Sau orice alt oraș sau sat din România.

Și românii plătesc taxe, ca nemții, olandezii, spaniolii, elvețienii. Toți ceilalți au autostrăzi, zeci de mii de kilometri. Au transport public rapid, precis, curat, care te duce unde ai nevoie. Au parcuri incredibile pentru copii, tineri și vârstnici. Au facilități pentru persoanele cu dizabilități. Au piste de biciclete. Au aer nu respirabil, ci curat. Aer care miroase frumos!

Au borduri joase pentru cărucioare, biciclete și scaune cu rotile.

"Normalitatea e alta!"

 

De trei luni de când am plecat din țară nu am dat în nicio groapă cu mașina și nu m-a durut fundul nici o dată, nici măcar o dată de la coborât o bordură înaltă. Este șocant, după 42 de ani trăiți în România, să vezi că se poate.

Este atât de trist să trăiești toată viața și să nu afli că normalitatea e alta!

Să nu vezi niciun gunoi pe stradă zile la rând. Nici unul! În multe orașe diferite, nu doar în unul!

Să vezi sute de metri pătrați de iarbă perfectă pe care să POȚI călca, pe care se târâie bebeluși, stau familii la picnic, și când pleacă, e totul la fel de curat ca înainte.

Mi se rupe sufletul când văd cât de firești sunt lucrurile astea la alții.

De ce, de ce nu se poate și la noi să ai orașe mari curate, să ai străzi drepte, să ai autostrăzi, să ai iarbă fără gunoaie, de ce la noi banii oamenilor se duc în găuri fără fund, în burți grase, în bijuterii la gâtul unora care nu le merită, de ce atât de mulți oameni se nasc și mor fără să știe că se poate și altfel, mi se pare groaznic de trist că trebuie fie să te obișnuiești cu traiul acesta "las-o, frate, că merge și așa, ce dacă troncăne și curge din ea", fie să te muți undeva la țară, să nu mai vezi oameni și să te sălbăticești în bula ta, fie să te rupi și să pleci unde vezi cu ochii.

Ar fi putut fi și la noi așa. Doar că la noi nu se poate

 

E trist, e oribil, mă umple de furie.

Suntem de câteva zile turiști în Elveția. Peisajele îmi aduc aminte de locul meu natal, Piatra Neamț, dar și de colinele de la Moeciu, Peștera, Buzău, e la fel de frumos ca în România, verde, aer curat, oameni relaxați, zâmbitori. Ar fi putut fi și la noi așa. Doar că la noi nu se poate. Îmi doresc nespus să revin în România, îmi doresc ca cei doi copii ai noștri să revină în România și să vedem că se schimbă lucruri, că există oameni care vor să facă, sunt lăsați să facă, li se dă puterea să facă și ei chiar fac.

E păcat, e atât de păcat. Comunismul ne-a făcut atât de mult rău, este incredibil cât de mult ne-a traumatizat ca nație perioada aceea. Sper din suflet să se schimbe ceva, cândva, pentru toți cei care au rămas și pentru copiii lor. Merităm la fel de mult ca oricare alt popor.

Nu trece zi să nu mă copleșească tristețea pentru România. De fiecare dată când trăiesc ceva uman, firesc, care în străinătate e norma, îmi vine să plâng pentru noi ca popor.

Merităm mai mult.", este mesajul postat pe Facebook de Ioana Chicet-Macoveiciuc, cunoscută publicului larg ca "Prințesa Urbană".

--------

*Notă: Sublinierile (bold) și intertitlurile aparțin redacției. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel