Bilanţul victimelor din Fâşia Gaza a ajuns la 139 de morţi şi 1.000 de răniţi. Sute de rachete lansate spre Israel

Andreea Cosma |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Confruntările militare între armata israeliană şi grupurile islamiste din Fâşia Gaza continuă, bilanţul victimelor ajungând la cel puţin 139 de morţi şi aproximativ 1.000 de răniţi pe teritoriul palestinian, în timp ce o persoană a fost omorâtă într-un atac cu rachetă, sâmbătă, în Israel, bilanţul ajungând la cel puţin zece morţi şi peste 570 de răniţi.

În cursul zilei de sâmbătă, un bărbat a fost ucis într-un atac cu rachetă care a vizat orăşelul israelian Ramat Gan. Alte persoane au fost rănite în atac.

Alte rachete au căzut în localitatea Taibe, situată în apropiere de Tel Aviv.

Un individ care a încercat să atace militari israelieni cu un vehicul a fost împuşcat în zona Zif, situată la periferia oraşului Hebron, în Cisiordania.

Un raid aerian israelian care a vizat oraşul Gaza sâmbătă dimineaţă s-a soldat cu cel puţin zece morţi, inclusiv copii. Armata israeliană a anunţat că a atacat zeci de poziţii islamiste din Fâşia Gaza în cursul nopţii, inclusiv lansatoare de rachete ale organizaţiei Hamas şi casele unor lideri operaţionali.

 

Sute de rachete lansate spre Israel

 

În cursul nopţii, grupurile fundamentaliste Hamas şi Jihadul Islamic au lansat aproximativ 200 de rachete spre Israel, în principal spre oraşele Beersheba şi Ashdod. Cel puţin 19 persoane au fost spitalizate în Beersheba.

Bilanţul în Fâşia Gaza a ajuns la 139 de morţi, inclusiv 33 de copii, şi aproximativ 1.000 de răniţi, potrivit datelor transmise sâmbătă dimineaţă de Ministerul Sănătăţii din acest teritoriu palestinian, informează site-ul Ynetnews.com.

Grupurile islamiste din Fâşia Gaza au lansat în ultimele cinci zile peste 2.000 de rachete spre Israel, unde au avut loc şi confruntări între etnici arabi şi evrei.

Bilanţul conflictului variază între 10 şi 11 morţi, potrivit site-ului Ynetnews.com şi cotidianului The Jerusalem Post. Alte 564 de persoane au fost rănite în Israel, şase fiind în stare gravă.

Vineri, au izbucnit confruntări de amploare şi în Cisiordania, între militari israelieni şi activişti palestinieni. Cel puţin nouă palestinieni au fost ucişi în confruntări, iar alţi aproximativ 500 au fost răniţi.

 

Confruntări violente

 

Guvernului Israelului şi organizaţia islamistă Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, ar putea ajunge în următoarele zile la un acord de încetare a confruntărilor militare, au declarat surse diplomatice, potrivit cotidianului Times of Israel.

Negocierile între Israel şi mişcarea Hamas sunt intermediate de Statele Unite şi de Rusia.

Khaled Mashaal, liderul Biroului politic al Hamas, a transmis vineri seară, conform presei turce, că organizaţia islamistă este pregătită pentru un armistiţiu, subliniind însă că nu a primit niciun răspuns din partea Guvernului Israelului.

Un oficial egiptean implicat în eforturile diplomatice a declarat pentru agenţia Associated Press că Israelul a respins o propunere iniţială a organizaţiei Hamas privind un armistiţiu de un an.

Egiptul joacă un rol foarte important în negocierile cu organizaţiile islamiste Hamas şi Jihadul Islamic. Negocierile au loc prin intermediul Qatarului şi Statelor Unite, fără discuţii directe între liderii organizaţiilor islamiste şi Israel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel