Belgia. O eurodeputată de culoare spune că a fost AGRESATĂ de poliţia din Bruxelles, chiar în faţa Parlamentului European. Poliţia DEZMINTE acuzaţiile

Andreea Cosma |
Data publicării:
sursa foto: Pierrette Herzberger-Fofana / Facebook
sursa foto: Pierrette Herzberger-Fofana / Facebook

O eurodeputată germană de origine africană a afirmat miercuri în faţa Parlamentului European că a fost victima violenţei poliţiei la Bruxelles în timp ce fotografia o intervenţie pe care a considerat-o abuzivă, versiune contestată de poliţia germană, relatează AFP.

În timpul sesiunii plenare a Parlamentului European la Bruxelles, Pierrette Herzberger-Fofana, eurodeputată din partea Verzilor, a spus că a fost ''tratată în mod umilitor'' de către poliţişti marţi seară.

Incidentul s-a produs în timp ce o patrulă a poliţiei controla două persoane în apropierea Gării de Nord din Bruxelles.

Conform eurodeputatei în vârstă de 71 de ani şi originară din Mali, ''nouă poliţişti hărţuiau doi tineri negri''. Ea a decis atunci să-şi folosească smartphone-ul pentru a lua imagini de la faţa locului. ''Poliţiştii s-au îndreptat spre mine, mi-au smuls telefonul din mâini. Patru dintre cei nouă poliţişti înarmaţi m-au împins brutal cu faţa la perete. Mi-au luat violent rucsacul din mână. M-au lipit de zid cu picioarele depărtate'', a spus Herzberger-Fofana.

Aici declaraţia video, publicată pe pagina eurodeputatei:

Aujourd'hui au parlement européen, j'ai témoigné ce qui est arriver hier: "Hier, en sortant de la Gare du Nord, j'ai vu...

Publicată de Pierrette Herzberger-Fofana pe Miercuri, 17 iunie 2020

Conform versiunii faptelor pe care ea a susţinut-o, poliţiştii nu au crezut-o când le-a spus că are funcţia de eurodeputat şi i-au cerut cartea de rezidenţă în Belgia după ce ea a prezentat paşaportul german şi legitimaţia de la Parlamentul European.

Denunţând ''un act discriminator cu tendinţă rasistă'', eurodeputata germană a anunţat că miercuri a depus plângere şi a făcut o legătură cu mobilizarea împotriva violenţelor poliţiei ce a urmat uciderii afro-americanului George Floyd în SUA, în timp ce chiar în hemiciclul legislativului european urma să înceapă o dezbatere pe acest subiect.

''Când lumea întreagă a văzut consecinţele supărătoare ale brutalităţii poliţiei, această experienţă a fost pentru mine traumatizantă'', a mai spus ea.

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a asigurat-o de sprijinul acestei instituţii şi i-a solicitat să precizeze circumstanţele incidentului pentru a cere explicaţii din partea autorităţilor belgiene.

Dar poliţia belgiană contestă versiunea faptelor descrisă de eurodeputata germană. ''Ea a vrut să interfereze în intervenţie, ea filma scena şi mai întâi a refuzat să se identifice atunci când i s-a solicitat acest lucru'', a declarat Audrey Dereymaeker, o purtătoare de cuvânt al poliţiei.

''Este adevărat că a existat un control de securitate cu o scurtă privare de libertate, doar pentru verificarea identităţii, aceasta este procedura obişnuită'', a adăugat aceasta, precizând că respectivul control a fost efectuat de o femeie poliţist.

Purtătoarea de cuvânt a mai menţionat că poliţiştii au intervenit într-un context tensionat şi controlul de identitate iniţial viza două persoane suspecte după ''o agresiune violentă'' în cartier.

Nici poliţia şi nici parchetul din Bruxelles nu aveau cunoştinţă miercuri după-amiază despre depunerea vreunei plângeri de către eurodeputata germană. Parchetul va decide mai departe asupra cursului anchetei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel