Bate vântul pe litoral: românii au dat Mamaia pe Dubai, Antalya şi alte destinaţii externe

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Scandalul cuțitelor pe plaja din Costinești: Încăierare între turiști și angajați pentru șezlonguri
Scandalul cuțitelor pe plaja din Costinești: Încăierare între turiști și angajați pentru șezlonguri

Tarifele mari, plajele extinse pe care mergi câteva sute de metri şi parcarea de 94 de lei pe zi ţin turiştii departe de staţiunea Mamaia în această vară. Românii au dat Mamaia pe Dubai, Antalya şi alte destinaţii externe. 

Tarifele mari, plajele extinse pe care mergi câteva sute de metri şi parcarea de 94 de lei pe zi ţin turiştii departe de staţiunea Mamaia în această vară, potrivit unei analize ZF preluată de Business Magazin.

Familiile cu bugete medii au ales Eforie Nord, staţiune în care mai multe hoteluri au fost moderni­zate, dar în care au investit şi autorităţile locale, în timp ce românii cu bugete mari au dat Mamaia pe Dubai, Antalya sau alte destinaţii de vacanţă externe, potrivit oficialilor din turism.

Mai multe terase din Mamaia Nord sunt goale în plin sezon, iar pe şezlongurile de pe plajele extinse se văd doar câţiva turişti. „Cererea pentru vacanţele pe litoralul românesc este în scădere cu 30% în agenţia noastră. Cea mai  mare scădere, cu 50%, se înregistrează în staţiunea Mamaia. Contextul general cu războiul la graniţă, ştirile legate de minele din Marea Neagră, dar şi aspecte ce ţin de lărgirea plajelor şi taxa de parcare din Mamaia sunt câteva motive pentru care cererea a scăzut. Pe de altă parte, pe vacanţele în străinătate avem creştere cu 64%, iar la bilete de avion cu peste 200%“, a spus pentru ZF Lucia Morariu, proprietara agenţiei de turism Eximtur.

Ea a mai subliniat că dacă în pandemie românii au ales vacanţe în destinaţii interne din cauza restricţiilor de călătorie acum aleg vacanţe în străinătate.

„Rezervările se fac last minute, s-a tot făcut reclamă negativă că este parcarea scumpă, că este vreme urâtă. Noi am mărit tarifele cu 7%. Când sunt evenimente sunt şi turişti, este important să se organizeze evenimente. La noi vin familii cu copii şi mănâncă în restaurantul nostru. Iunie a fost la fel ca anul trecut, dar iulie nu dă semne să se îmbunătăţească“, a spus pentru ZF Andrei Trandafir, proprietarul hotelului de trei stele Piccadilly din Mamaia.

Cei mai mulţi hotelieri cresc tarifele pe weekend pentru că atunci este şi cererea cea mai mare, având în vedere şi categoria de clienţi care vin special pentru cluburile din această staţiune. În Mamaia tarifele la cazare ale hotelierilor au ajuns să concureze cu cele ale unităţilor de pe Riviera franceză.

Parcare de 94 de lei pe zi în Mamaia

 

Operatorii din turism le-au cerut auto­rităţilor locale să renunţe la taxa de parcare de 94 de lei pe zi în Mamaia. „Cred că este o problemă economică generală, cu războiul de la graniţă, cu toate scumpirile care au avut loc s-a creat o psihoză. Iunie este o lună mai slabă în general pe litoral. Am contestat în instanţă taxa de parcare. Pentru o familie cu copii care vine pentru un sejur de şapte zile această taxă reprezintă un cost mare, aproape 700 de lei“, a spus Anca Nedea, director executiv al Organizaţiei Patronale  Mamaia.

În iunie, omul de afaceri Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din ţară, care controlează unităţi hoteliere în Mamaia Nord, spunea că sunt mai puţine rezervări faţă de anul trecut şi că vede un sezon mai slab. „Se simte că oamenii au mai puţini bani, că plătesc mai mult la facturi, la tot ce s-a scumpit, cererea este în scădere cu 10% la noi“, declara în iunie Mohammad Murad pentru ZF.

Cu toate acestea, hotelurile de patru şi cinci stele sau cele de lângă cluburile de lux aşteaptă să aibă aproape toate camerele ocupate în iulie şi august. Oficialii hotelului de patru stele Iaki spuneau recent că rezervările se fac last minute dar pentru iulie şi august estimează un grad de ocupare de cel puţin 85%, în timp ce oficialii Vega estimau grad de ocupare de peste 80%. Cu toate acestea, cei mai mulţi români au dat Mamaia pe staţiuni din Grecia, Turcia, Spania sau Dubai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel