Băsescu: "România poate zgâlţâi Uniunea Europeană"

Fostul preşedinte Traian Băsescu este de părere că România ar putea avea o preşedinţie a Consiliului UE "excelentă şi curajoasă" lansând în mandatul său câteva mari proiecte, printre care "bătălia pentru rămânerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Uniunea Europeană". 

"Preşedinţia României pare a fi sortită a se desfăşura în cenuşiul ultimelor preşedinţii ale Uniunii Europene, fie că ne referim la cea a Bulgariei sau la a Austriei. Aceleaşi teme prioritare fie că vorbim de migraţie, BREXIT, azil, securitatea frontierelor, buget UE şi buget zonă Euro, politica agricolă comună etc. etc. Nimic nou sub soare, iar la sfârşitul mandatului românesc aceeaşi listă va fi transferată următoarei preşedinţii cam în acelaşi stadiu de la preluare iar calificativul primit de România va fi 'decent' şi ţara se va aşeza ţanţoşă pe lista lungă a ţărilor în a căror preşedinţie nu s-a înregistrat nici un progres în crearea unei viziuni legată de viitorul Uniunii Europene", scrie Băsescu miercuri într-o postare pe facebook. 

Citește și: Băsescu, acuzații DURE: "Mocirla nu a fost niciodată atât de jos"

În opinia sa, România "poate zgâlţâi Uniunea Europeană, care pare debusolată şi fără curaj în a-şi defini propriul viitor", lansând de la înălţimea preşedinţiei rotative a Consiliului UE trei mari proiecte. 

"1. Bătălia pentru rămânerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Uniunea Europeană; 2. Planificarea proceselor pentru ca în următorii 15 - 25 ani să se realizeze Statele Unite ale Europei; 3. Planificarea finanţării şi realizării în următorii 10 - 15 ani a marii magistrale fluviale de transport Rotterdam - Rin - Main - Dunăre - Constanţa", detaliază Băsescu. 

El susţine că pentru fiecare din cele trei mari proiecte există soluţii. "Dar toate implică un efort diplomatic formidabil pentru ca la sfârşitul mandatului nostru proiectul de la punctul 1 să se realizeze măcar şi printr-o amânare a Brexit-ului în primă fază, iar cele de la punctele 2 şi 3 să rămână pe agenda Consiliului UE pentru următoarele preşedinţii. Putem avea o preşedinţie care să primească un calificativ 'excelent' şi 'curajos'. De ce nu?", consideră fostul preşedinte.

Citește și: Băsescu, replică EXPLOZIVĂ pentru Șerban Nicolae: "Mă, ție nu îți e rușine? Ești copilul lui Iliescu"

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

diaspora.n-nxt.27