Banca Poloniei va permite ucrainenilor să schimbe grivna la cursul oficial. Valutiștii profitau de disperarea refugiaților 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Banca Centrală a Poloniei (NBP) a anunţat luni că a semnat un acord cu Banca Naţională a Ucrainei care va permite fiecărui refugiat adult ucrainean să convertească până la 10.000 de grivne (341,88 dolari) în zloţi polonezi, începând din 25 martie, transmite Reuters.

"Schimbul va fi posibil la un curs oficial", se arată în comunicatul NBP.

Săptămâna trecută, Banca Poloniei anunţa că va coopera cu cel mai mare creditor al ţării, PKO BP, pentru a permite refugiaţilor ucraineni în Polonia să convertească grivna.

Grivna nu mai prezintă interes



Multe case de schimb valutar sunt reticente în a accepta grivna, din cauza supraofertei de monedă, după ce un val semnificativ de refugiaţi ucraineni a intrat în Polonia, aceştia fiind îngrijoraţi de deprecierea monedei lor.

"În urma afluxului masiv de refugiaţi de război din teritoriile Ucrainei, care vin cu numerar în Polonia, Banca Naţională a decis să efectueze pregătiri semnificative pentru a permite convertirea grivnei în zloţi", se arată într-un comunicat al NBP.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Banca Centrală Europeană (BCE) lucrează la o facilitate financiară pentru a permite milioanelor de refugiaţi ucraineni să-şi convertească economiile în valută forte, pentru a-i ajuta să aibă un nou început în Europa.

Cinci milioane de persoane au plecat din Ucraina



Peste două milioane de persoane au părăsit Ucraina de la invazia Rusiei, în 24 februarie, iar numărul ar putea creşte la peste cinci milioane în următoarele săptămâni.

Mulţi dintre ei nu reuşesc să-şi cumpere nici produse de bază deoarece economiile lor în moneda ucraineană (grivna) nu se pot converti în majoritatea ţărilor din Europa, ceea ce înseamnă că nu au mijloace să le schimbe la rate rezonabile, iar traderii fără scrupule profită şi le oferă pentru schimb rate ultra scăzute, scrie Reuters.

Câţiva oficiali ai BCE, în special din estul blocului comunitar, au cerut joi preşedintelui BCE, Christine Lagarde, o soluţie comună, iar acum banca lucrează la noua facilitate.

Şi liderii UE fac presiuni asupra băncii pentru a acţiona şi au cerut BCE să-şi intensifice eforturile, spun sursele.

Şi Banca Centrală a Bulgariei a anunţat că lucrează la o facilitate, în timp ce în România subsidiara locală a Erste Bank permite ucrainenilor să convertească grivne în valoare de aproximativ 400 euro, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel