Badantele și bonele din Italia nu vor mai putea încasa cash salariile mai mari de 1.000 de euro

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Începând din ianuarie 2023, îngrijitoarele, menajerele și bonele care au un salariu mai mare de 1.000 de euro nu vor mai putea încasa venitul numerar, tranzacția fiind obligatorie prin bancă. 

Legislația din Italia care reglementează munca casnică prevede reguli diferite de cele stabilite pentru alți lucrători în ce privește plata salariului în numerar. Astfel, începând de anul viitor, plata salariului se va putea face în numerar doar până la 1.000 de euro. Veniturile care depășesc acest prag vor trebui efectuate prin operațiuni bancare.

Potrivit publicației Informazione Oggi, în 2022 a fost mare confuzie cu privire la limita în care sunt permise plățile în numerar. Acest prag, de fapt, a fost redus inițial la 1.000 de euro, pentru a fi majorat din nou la 2.000 de euro odată cu aprobarea decretului „Milleproroghe”.

În prezent, salariile lucrătorilor casnici pot fi plătite în numerar dacă sunt mai mici de 2.000 de euro, dar începând cu 1 ianuarie 2023, această limită va reveni la 1.000 de euro și, prin urmare, salariile în numerar nu vor putea depăși suma de 999,99 euro.

Ce vor păți angajatorii care nu vor respecta regula?

 

Familiile care nu vor respecta această regulă pot primi o amendă care variază de la un minim de 3.000 de euro până la un maxim de 50.000 de euro, pentru cele mai grave încălcări. Prin urmare, este necesar să se acorde o atenție deosebită operațiunilor monetare care se vor efectua.

Impunerea acestor praguri are efecte foarte importante. În primul rând, în cazul retragerilor din contul bancar a unor sume mai mari de 1.000 de euro, banca este îndreptățită, dacă consideră că este cazul, să ceară clientului să justifice operațiunea (motivul retragerii). În cazul în care motivele nu sunt credibile, instituția de credit ar putea raporta acest lucru la Unitatea de Informații Financiare, care, la rândul său, ar putea emite o evaluare preliminară.

Beneficii pentru cei care plătesc prin intermediul băncilor

 

Indiferent de pragul de 1.000 sau 2.000 de euro, nu este recomandată plata salariului casnicilor în numerar. De fapt, dacă nu sunt utilizate metodele care garantează trasabilitatea (cum ar fi cecul, cardul de credit, transferul bancar), nu este posibil să se obțină majoritatea reducerilor și bonusurilor fiscale , mai scrie sursa citată.

Pe lângă binecunoscutul Carers Bonus, beneficiile fiscale sunt în esență două:

- deducerea contribuțiilor plătite la INPS pentru îngrijitori sau ajutoare la domiciliu. Suma maximă supusă deducerii este de 549,37 euro și numai pentru cota de plată de către angajator;

- deducerea rezervată celor care angajează un îngrijitor pentru a ajuta persoanele neautosuficiente. Beneficiul este egal cu 19% din remunerația recunoscută , până la un total de 2.100 de euro . Deducerea totală, așadar, nu poate depăși 399 de euro pe an și este disponibilă doar pentru cei care au un venit anual care nu depășește 40 de mii de euro. Pentru a accesa facilitate, de asemenea, este necesară solicitarea unui certificat medical care să ateste neautosuficiența persoanei asistate. Documentul trebuie prezentat, la cerere, la administrația financiară, împreună cu chitanțele salariului plătit (purtând semnătura lucrătorului casnic).

 

----------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel