Avion trimis pentru repatrierea românilor blocaţi în Africa de Sud. O nouă țară intră pe lista roșie din cauza variantei Omicron

Mihaela Horchidan |
Data actualizării: | Data publicării:

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că o aeronavă Tarom va zbura la Pretoria pentru a-i lua pe românii blocați în Africa de Sud. În avion vor fi transportați și alți cetățeni europeni care vor să revină în țările lor.

 

Anunțul a fost făcut în deschiderea ședinței de Guvern de duminică, scrie Mediafax. 

"În ceea ce priveşte cetăţenii români din Africa de Sud am avut o coordonare foarte bună cu Ministerul Afacerilor Externe, cu Ministerul Transporturilor, cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi începând de ieri au fost identificate soluţiile prin care să determinăm o soluţie pe care o vom lua astăzi în şedinţa de guvern şi în felul acesta am identificat la Tarom o aeronavă care va zbura la Pretoria şi va prelua cetăţenii români. De asemenea, pentru că în aeronavă vor mai fi alte 50 sau 55 de locuri libere, oferim această capabilitate şi celorlalte ţări europene care nu au reuşit să-şi extragă cetăţenii din Africa de Sud şi în felul acesta vom urca această disponibilitate a noastră pe Mecanismul European pentru Situaţii de Urgenţă", a arătat Ciucă.

El a subliniat că Guvernul are datoria să ia astfel de decizii pentru cetăţenii săi.


Malawi, al optulea stat african care intră pe lista roșie din cauza variantei Omicron

 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis în ședința de duminică să adauge Malawi pe lista roșie  statelor africane afectate de Omicron.

Lista cuprinde deja state precum Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Călătorii români care vin din zonele respective vor fi carantinați timp de 14 zile, sau pot prezenta un test negativ făcut în a zecea zi de carantină.

 

Rafila: Călătorii români vor fi carantinați timp de 14 zile

 

„Având în vedere aceste alerte, în mod normal și România s-a adaptat măsurilor care au fost recomandate. În momentul de față a fost adoptată o hotărâre a CNSU (...), care aliniază România la măsurile care au fost deja luate în mai multe state europene, care limitează sau chiar interzic călătoriile în această zonă sau dinspre această zonă afectată. Călătorii români care vin din zonele respective, vor fi carantinați timp de 14 zile sau în prezența unui test negativ făcut la ieșirea din carantină într-un interval de 10 zile”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a mai spus că urmează să vedem în viitor dacă eficacitatea vaccinului se păstrează în ceea ce privește acest virus și dacă evoluția bolii este modificată față de varianta standard sau față de varianta Delta.

„Trebuie să spunem foarte clar (...) că măsurile de vaccinare și cele de sănătate publică sunt recomandate cu tărie de către toate organismele internaționale și în continuare vaccinare este soluția care se consideră în acest moment că este oportună și populația ar trebui să țină cont de acest lucru pentru că această nouă tulpină nu știm încă cum va evolua, iar alte măsuri de sănătate publică, începând cu utilizarea măștii, distanțare sau evitarea aglomerațiilor rămân în vigoare”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel