Campioana României la rugby, blocată în Africa de Sud, din cauza noii tulpini Omicron. Alți 36 de români, blocați în țară

Mihaela Horchidan |
Data publicării:
Companiile aeriene și aeroporturile cu cele mai multe zboruri anulate: EasyJet și Turkish Airlines
Companiile aeriene și aeroporturile cu cele mai multe zboruri anulate: EasyJet și Turkish Airlines

Campioana României la rugby, CSM Ştiinţa Baia Mare, este blocată în Africa de Sud din cauza apariţiei pe continentul african a tulpinii Omicron a coronavirusului.

Potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook, campioana României la rugby, CSM Ştiinţa Baia Mare, a anunțat că este blocată în Africa de Sud din cauza apariţiei pe continentul african a tulpinii Omicron a coronavirusului, scrie Agerpres.

Sportivii, aflaţi de două săptămâni în Africa de Sud, la un turneu de rugby 'Toyota Challenge Cup', la Bloemfontein, ar fi trebuit să se întoarcă în ţară în cursul acestei dimineţi pe ruta Johannesburg - Doha - Otopeni. Din cauza situaţiei pandemice grave apărute pe continentul african, cursa aeriană care ar fi trebuit să îi repatrieze pe aceştia în ţară a fost anulată. Deşi testaţi PCR negativ, toţi membrii delegaţiei au fost nevoiţi să se cazeze pentru încă cel puţin 24 de ore la hotelul din Bloemfontein.

 

Alți 36 de români, blocați în Africa de Sud


''Pentru deblocarea acestei situaţii critice, oficialii campioanei CSM Ştiinţa Baia Mare au făcut demersurile necesare de repatriere a delegaţiei sportive române pe lângă Ministerul Afacerilor Externe, prim-ministrul României, respectiv autorităţile judeţene. În soluţionarea acestei probleme se implică şi consulul României de la Pretoria, Claudius Cobzaru. Până când autorităţile centrale vor găsi soluţii de repatriere a rugbyştilor băimăreni, moralul şi starea de sănătate a băieţilor noştri este una bună'', precizează clubul.

De asemenea, MAE a anunțat că ambasada României la Pretoria gestionează situaţia a 36 de cetăţeni români, scrie Agerpres.

 

Ministrul Rafila: ,,Analizăm cazurile grave din spitale pentru a depista dacă Omicron este în România"

 

Amintim că în urmă cu o zi, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că autoritățile se pregătesc pentru perioada ce vine, ca urmare a apariției noii tulpini Omicron, scrie Mediafax. El a adăugat că nicio țară nu poate evita infectarea cu noua tulpină.

În acest sens, INSP și rețeaua de laboratoare care efectuează secvențieri au demarat deja activitatea, iar cazurile grave din spitale vor fi în centrul acestor secvențieri. Astfel, se dorește depistarea unor eventuale legături cu tulpina Omicron.

„Cazurile grave care sunt acum în spital vor fi subiectul acestor secvențieri, să vedem dacă sunt și corelații epidemiologice, link-uri epidemiologice. Aceste tulpini ar putea fi prezente în România și dacă evoluțiile clinice ale pacienților care sunt infectați ar putea să difere față de varianta originală sau față de tulpina delta. Când discutăm de variantele de interes sunt 3 elemente care se dezbat întotdeauna: transmisibilitate, forma de manifestare a bolii, eficacitatea anticorpilor obținuți după vaccinare sau trecerea prin boală”, a spus ministrul Sănătății, scrie Mediafax.

 

Rafila: Românii care vin din țări africane, carantinați timp de 14 zile

 

De asemenea, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia călătorii care ajung în România din sudul Africii, unde a fost depistată noua variantă Omicron a virusului SARS-CoV-2, vor fi carantinaţi timp de 14 zile.

"Urmează să vedem dacă în viitor eficacitatea vaccinării se păstrează în ceea ce priveşte acest virus şi dacă evoluţia bolii este modificată faţă de varianta standard, sau faţă de varianta Delta. Astfel, călătorii români care vin din zonele respective vor fi carantinaţi timp de 14 zile, iar în prezenţa unui test negativ ei pot ieşi din carantină într-un interval de 10 zile", a declarat Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel