Autoritățile din Italia, descinderi la benzinăriile bănuite că au crescut abuziv prețurile și au încălcat legea

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Autoritățile din Italia au demarat o serie de controale la companiile petroliere, bănuite că au încălcat legea și au practicat prețuri mai mari la pompă. 

Autoritatea italiană pentru Concurență a anunțat că a efectuat percheziții la birourile mai multor companii petroliere, inclusiv Eni și ESSO Italiana, filiala Exxon Mobil Corp, pentru presupuse încălcări ale legii în ceea ce privește prețurilor carburanților.

Autoritatea, care a acționat în colaborare cu poliția fiscală italiană, investighează nereguli legate de prețurile practicate la pompă, care erau mai mari decât cele anunțate, precum și probleme cu publicarea prețurilor carburanților, scrie Reuters. 

Eni, Esso, Italia Petroli, Kuwait Petroleum Italia și Tamoil ar fi eșuat să adopte măsuri adecvate pentru a preveni și contracara acest comportament ilegal care a prejudiciat consumatorii, a precizat autoritatea într-o declarație.

Prețurile carburanților au devenit o problemă importantă în Italia după ce guvernul a renunțat la o reducere costisitoare a accizelor introdusă de guvernul anterior atunci când prețul benzinei a depășit 2 euro pe litru.

Matteo Salvini consideră că prețul a fost crescut speculativ

 

În urmă cu o săptămână, ministrul Infrastructurii, Matteo Salvini, spunea că este foarte posibil scenariul în care prețul a fost crescut speculativ. Autoritățile de la Roma au declanșat o anchetă. 

Guvernul suspectează că există o încălcare a prețurilor carburanților, confirmată de declarațiile recente ale ministrului Mediului, Pichetto Fratin, și ministrului Dezvoltării Economice, Adolfo Urso, precum și faptul că Guardia di Finanza a început să monitorizeze prețurile de consum din decembrie. Pe de altă parte, responsabilii rețelelor de distribuție neagă acuzațiile, prezentând date diferite. În acest timp, Procuratura din Roma a deschis o anchetă privind creșterile de prețuri, inclusiv cele pentru combustibil.

Figisc, unul dintre sindicatele care reprezintă benzinăriile italiene, a publicat pe site-ul său tabele care arată că prețul mediu al benzinei la pompă a crescut de la 1,626 euro (31 decembrie 2022) la 1,810 (5 ianuarie 2023) si califica acuzațiile de umflare artificială a prețurilor carburanților drept "fake news".

"Vom discuta cu premierul Giorgia Meloni despre accize. Este clar că există speculații cu privire la prețul benzinei și este bine că Finanțele vor face verificări", a declarat ministrul Infrastructurii, Matteo Salvini. "Nu este acceptabil ca unele benzinării să vândă benzină la 1,70 euro, în timp ce altele au prețuri de 2,40 euro. Evident, cineva încearcă să profite de situație. Voi aduce acest subiect la nivel guvernamental", a adăugat Salvini, conform ANSA.

Ancheta, care a fost încredințată unității de poliție economico-financiară a Poliției Financiare din Roma, are ca scop verificarea motivelor creșterii prețurilor și identificarea posibilelor responsabilități. De asemenea, plângerea care cere investigarea prețurilor la benzină și motorină pentru a detecta eventuale speculații sau creșteri nejustificate va fi prezentată în curând și Parchetului din Roma.

 

------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel