Aurescu: Cred că Olanda nu a luat încă o decizie în privinţa aderării României la Schengen

Nicoleta Nicolau / 05 noi 2022, 15:58
Aurescu: Sprijinul pentru Ucraina este de fapt sprijinul pentru securitatea României și siguranţa cetăţenilor Uniunii Europene
Aurescu: Sprijinul pentru Ucraina este de fapt sprijinul pentru securitatea României și siguranţa cetăţenilor Uniunii Europene

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, consideră că Olanda nu a luat încă o decizie privind aderarea României la Spaţiul Schengen. 

Ministrul Afacerilor Externe nu crede că este vorba despre o tragere de timp 'în sensul blocării' României. 'Nu cred că în momentul acesta vorbim despre o tragere de timp în sensul blocării României. Cred că în acest moment Olanda nu a luat încă o decizie şi cred că există în continuare spaţiul pentru demersuri politice, diplomatice, tehnice, despre ale căror rezultat o să putem discuta ceva mai târziu. (...) Sunt convins că partea olandeză evaluează absolut toate opţiunile şi variantele. Aşa cum şi noi facem evaluările noastre şi facem tot felul de calcule, ipoteze pe care le luăm în considerare. (...) Ceea ce contează şi este important de obţinut este aderarea României la Spaţiul Schengen', a afirmat Bogdan Aurescu, sâmbătă, la Digi 24.

Aurescu: Cred că Olanda nu a luat încă o decizie în privinţa aderării României la Schengen

 

Ministrul a spus că partea română lucrează 'în logica obţinerii unui rezultat cât mai curând'. 'Sunt reuniuni ale formatului Justiţie şi Afaceri Interne şi anul viitor. Există şi posibilitatea unor reuniuni convocate în mod excepţional. Până la urmă decizia în sine se poate lua şi în alte formate dacă există deja, să spunem, un traseu deja convenit. (...) Noi lucrăm în logica obţinerii unui rezultat cât mai curând. Că este la JAI-ul din decembrie sau la alt moment, important este ca rezultatul să se producă cât mai repede cu putinţă', a explicat Aurescu.

Potrivit acestuia, a existat un mesaj al premierului către mediul politic din România în sensul de a nu ataca Olanda în această perioadă. 'Nu ascund faptul că primul ministru a adresat această rugăminte mediului politic în general, nu doar europarlamentarilor, arătând că efortul trebuie să fie unul inteligent, cu argumente, diplomatic, iar frustrările şi discursurile de tip revendicativ nu sunt productive. Pentru că ele nu fac altceva decât eventual fie să crească miza politică a dezbaterii, fie să creeze adversităţi care nu sunt necesare în acest moment. A existat un astfel de mesaj şi cred că este unul foarte nimerit în acest moment', a mai declarat Aurescu, titrează Agerpres.

Calendarul privind aderarea la Schengen a României, Bulgariei și Croației, stabilit de Consiliul UE. 9 decembrie, zi decisivă

 

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe afirmă că a fost sabilit a stabilit calendarul privind decizia de aderare la Schengen pentru România, Bulgaria şi Croaţia. Consiliul UE, condus de Cehia în acest semestru, a stabilit că vor fi două reuniuni europene în luna noiembrie, iar votul decisiv va avea loc pe 9 decembrie în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI). 

„Am primit de la preşedinţia Cehiei a Consiliului UE felicitări pentru reuşita vizitelor de verificare privind condiţiile Schengen din ţara noastră, precum şi calendarul pentru decizia de aderare a României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul unic european”, scrie eurodeputatul USR Vlad Gheorghe.

„Pe 9 noiembrie, președinția cehă va informa Comitetul Reprezentanților Permanenți (COREPER) despre aceste vizite și rezultatele pozitive - cele din România ne privesc direct, mai ales că din 2011 numai rezultate pozitive avem, dar nu suntem încă în Schengen.

Vă amintesc că Olanda ceruse aceste noi vizite, pentru ”informații actualizate” despre modul în care România îndeplinește condițiile de aderare. COREPER va primi raportul acesto vizite la întâlnirea din noiembrie.

Pe 15 noiembrie, concluziile vor fi prezentate și la întâlnirea de pregătire a Consiliului Justiție și Afaceri Interne ( JAI - consiliul ce reunește miniștrii justiției și afacerilor interne ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene).

Pe 8 și 9 decembrie se reunește Consiliul Justiție și Afaceri Interne și vom avea o decizie privind aderarea României, Bulgariei și Croației la Schengen.

România merită să fie în Schengen, îndeplinim toate condițiile impuse tuturor celorlalte state membre și românii au stat de-ajuns la cozi prin Europa“, conchide eurodeputatul Vlad Gheorghe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0