AUDIERI MARATON. Copii STRĂINI, munciți până la EPUIZARE, în ploaie și frig. ORORILE din centrul de la Vișeul de Sus

Audieri maraton după ce DIICOT a început o anchetă într-un centru de reabilitare din Vişeul de Sus unde mai mulţi tineri din Germania, consumatori de droguri, implicaţi în infracţiuni sau din familii dezorganizate, ar fi fost supuşi unor munci umilitoare.

În centrul deschis de cetăţeanul german şi soţia lui, erau aduşi adolescenţi-problemă din Germania - în principal, consumatori de droguri ori tineri care săvârşiseră infracţiuni. Cei doi soţi le promiteau familiilor lor că îi vor ajuta să îşi trateze problemele şi că îi vor reintregra în societate. Când ajungeau însă în România, tinerii nemţi ar fi fost supuşi unor chinuri grele.

Procurorii DIICOT susţin că li se interzicea să comunice cu rudele din Germania şi cu autorităţile române erau lipsiţi de libertate iar unii dintre ei ar fi fost supuşi unor proceduri medicale împotriva voinţei lor.

Anchetatorii vorbesc despre o stare de sclavie în care erau ţinuţi adolescenţii dar şi despre un aşa-zis "arest" în care ajungeau ca să le fie educat comportamentul. Tot din acest motiv ar fi fost obligaţi să stea în frig şi ploaie.

 

Copiii, bătuți și amenințați

 

Unii dintre copii erau obligaţi să muncească până la epuizare. Procurorii spun că erau bătuţi, ameninţaţi. În programele oficiale ale proiectului, cetăţenii nemţi spuneau că tinerii - odată ajunşi în România - vor avea parte de activităţi recreative în mijlocul naturii şi vor beneficia de ajutorul unor specialişti în pedagogie şi psihologie. În realitate, afirmă procurorii DIICOT, adolescenţii nu erau lăsaţi să îşi continuie studiile, li se întrerupeau tratamentele medicale prescrise anterior drept terapie şi erau supuşi unor metode dure şi brutale de reeducare.

„Unii muncesc în gospodarii. am vorbit cu o fată... muncesc pe orice vreme", spune un localnic, potrivit Știrile PRO TV. „Am auzit de mai multe ori că mai mulţi au fugit de acolo. Au dispărut 1-2 zile şi i-a căutat cu poliţia."

 

Centrul în care erau ţinuţi copiii - o fermă 

 

Centrul în care erau ţinuţi copiii este de fapt o fermă - care se întinde pe 2 hectare - într-o vale izolată din Vişeul de Sus, judeţul Maramureş. Serviiciile sociale pe care cei doi soţi nemţi le ofereau - denumite "Prejekt Maramureş" - aveau avizul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale până în 2021.

Centrul din Vişeul de Sus era finanţat de statul german - precizează procurorii DIICOT. Anchetatorii susţin însă că banii erau luaţi de cei doi soţi nemţi şi de apropiaţi de-ai lor. Împreună ar fi constituit o grupare infracţională organizată care avea drept scop traficul de persoane.

De când a fost infiinat, acum 15 ani, peste 60 de tineri germani ar fi fost aduşi aici. Cei mai mici aveau 12 ani iar cei mai mari 18. În urma descinderilor făcute de procurorii DIICOT, o parte dintre minorii abuzaţi au fost preluaţi

Alături de cei doi soţi de naţionalitate germană din gruparea de trafic de persoane cercetată de procurorii DIICOT mai fac parte 6 persoane.

 

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy