Armistiţiu între Israel şi grupul Jihadul Islamic, după trei zile de confruntări militare în Fâşia Gaza - VIDEO

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Armistiţiu între Israel şi grupul Jihadul Islamic, după trei zile de confruntări militare în Fâşia Gaza
Armistiţiu între Israel şi grupul Jihadul Islamic, după trei zile de confruntări militare în Fâşia Gaza

Israelul a confirmat duminică intrarea în vigoare a unui armistiţiu cu gruparea palestiniană Jihadul Islamic la ora locală 23:30 (20:30 GMT), în a treia zi a ostilităţilor soldate cu zeci de morţi în Fâşia Gaza, transmite AFP.

Biroul premierului Yair Lapid a declarat că „poate confirma că încetarea focului va intra în vigoare în această seară, la 23:30”. „Dacă încetarea focului este încălcată, statul Israel îşi rezervă dreptul de a răspunde ferm”, a adăugat prim-ministrul israelian într-un comunicat în care mulţumeşte Egiptului pentru eforturile de a media criza.

Anterior, un oficial al serviciului egiptean de securitate declarase, sub protecţia anonimatului, că „Egiptul face apel la toate părţile pentru o încetare a focului începând de duminică, ora 23:30, ora locală” în Fâşia Gaza, între Israel şi gruparea armată palestiniană Jihadul Islamic.

Imediat după, Jihadul Islamic a informat, într-un comunicat, că va „înceta ostilităţile” din acel moment, în conformitate cu apelul egiptean, dar „a subliniat dreptul său de a răspunde oricărei (noi) agresiuni” israeliene. 

 

SUA susţin dreptul Israelului de a se apăra şi îndeamnă la încetarea escaladării violenţelor

 

Statele Unite sprijină deplin dreptul Israelului de a se apăra, a declarat sâmbătă Departamentul american de Stat, care a îndemnat toate părţile să evite o escaladare suplimentară a violenţelor, în timp ce atacurile aeriene israeliene au lovit Gaza, iar Jihadul Islamic a lansat rachete în direcţia Israelului, transmite Reuters.

Cel puţin 24 de palestinieni, inclusiv şase copii, au fost ucişi şi peste 200 de persoane au fost rănite în cele două zile de violenţe, potrivit ministerului sănătăţii din Gaza.

Militanţii palestinieni au tras peste 400 de rachete înspre Israel. Majoritatea lor au fost interceptate, declanşând sirene de raid aerian şi trimiţând oamenii în adăposturi. Nu sunt informaţii despre existenţa unor victime grave, a declarat serviciul de ambulanţă israelian.

 

Violenţe în Gaza: 24 de morţi, inclusiv şase copii

 

Un număr de 24 de persoane, dintre care şase copii, au murit în Fâşia Gaza de la izbucnirea violenţei între Israel şi gruparea Jihadul Islamic, conform unui anunţ făcut sâmbătă de ministerul sănătăţii din enclava palestiniană, transmite AFP.

Potrivit ministerului sănătăţii din Gaza, începând de vineri atacurile israeliene s-au soldat, de asemenea, cu 215 răniţi.

Autorităţile israeliene contrazic aceste informaţii şi dau asigurări că mai mulţi copii palestinieni au fost ucişi sâmbătă seara la Jabalia (nord) în urma unui atac cu rachetă eşuat al Jihadului Islamic ce viza teritoriul Israelului.

 

„Forţele de securitate israeliene nu au lovit Jabalia în ultimele ore”, a declarat biroul premierului israelian Yair Lapid într-un comunicat.

Într-un spital din Jabalia, jurnaliştii AFP au văzut cadavrele a şase persoane, inclusiv trei copii.

Această nouă confruntare, care a început vineri, este cea mai gravă între statul evreu şi organizaţiile armate din Fâşia Gaza după războiul din mai 2021, care în 11 zile a făcut 260 de morţi de partea palestiniană, inclusiv combatanţi, şi 14 morţi de cea israeliană, dintre care un soldat, potrivit autorităţilor locale.

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că se pregăteşte pentru o săptămână de raiduri în Gaza care vor viza organizaţia Jihadul Islamic. A informat, de asemenea, că a ucis 15 luptători ai acestei grupări, printre care un comandant şef, Tayssir Al-Jabari.

„Bătălia abia începe”, a declarat Mohammed Al-Hindi, un oficial al Jihadului Islamic, organizaţie care trage rachete înspre Israel.

Surse egiptene au declarat pentru AFP că Egiptul, un intermediar istoric între Israel şi grupările armate din Fâşia Gaza, încearcă să stabilească o mediere. În timpul unui discurs, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a afirmat că acţionează „neobosit” pentru restabilirea calmului.

Pe teren, schimbul de focuri continua în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit jurnaliştilor AFP din Gaza. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel