Armata ucraineană declară că ofensiva Rusiei a încetinit, pentru prima dată în două săptămâni de conflict

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Ucraina și Rusia: Cele mai importante informații de ultim moment despre conflictul dintre cele două țări
Ucraina și Rusia: Cele mai importante informații de ultim moment despre conflictul dintre cele două țări

Armata ucraineană a declarat joi dimineaţa devreme că încetineşte ofensiva Rusiei după două săptămâni de conflict, relatează DPA.

Statul major ucrainean a anunţat într-un buletin că în unele zone operaţionale unităţile ruseşti şi-au pierdut puterea de luptă şi aduc rezerve.

Forţele ruse încă înconjurau Kievul şi de asemenea îşi întăreau unităţile în jurul localităţii Mikolaiv din sudul Ucrainei.

Au fost raportate şi atacuri din oraşele din est Harkov şi Izium, precum şi din Sumî şi Oktîrka în nord-estul Ucrainei.

Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent.

Discuţii la cel mai înalt nivel între cele două părţi de la începutul ofensivei ruse ar trebui să aibă loc joi în Turcia.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba "a sosit la Antalya pentru discuţii privind încetarea ostilităţilor şi încheierea războiului Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Oleg Nikolenko, miercuri seară. Kuleba urmează să se întâlnească cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Miercuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnalat o dorinţă de a face compromisuri pe măsură ce forţele ruse îşi continuau înaintarea şi căile sigure convenite pentru evacuarea civililor au fost doar parţial implementate cu succes.

"În orice negociere, scopul meu este să pun capăt războiului cu Rusia. Şi sunt gata de asemenea să fac anumiţi paşi", a declarat Zelenski pentru ziarul german Bild.

"Se pot face compromisuri, dar ele nu trebuie să fie trădarea ţării mele", a spus Zelenski, adăugând că cealaltă parte ar trebui la fel să fie pregătită să facă compromisuri.

Zelenski a adăugat că nu vrea "să vorbească despre detalii" în mod public "încă", mai ales că nu a avut încă contact direct cu preşedintele rus Vladimir Putin. "Numai după discuţii directe între cei doi preşedinţi putem pune capăt acestui război", a notat el.

1.207 de civili ucişi la Mariupol în nouă zile de asediu

 

Cele nouă zile de asediu rus asupra portului strategic Mariupol din sudul Ucrainei au făcut în total 1.207 de morţi în rândul civililor, a afirmat miercuri seară primăria într-un scurt text pe canalul său Telegram, notează AFP.

"Nouă zile. Nouă zile de blocadă a oraşului Mariupol. Nouă zile de bombardament continuu asupra populaţiei civile. Nouă zile, jumătate de milion de oameni trăind fără electricitate, apă, încălzire sau comunicaţii. Nouă zile în care oraşul este rupt de lumea exterioară. Nouă zile - 1.207 civili din Mariupol ucişi. Nouă zile de genocid al populaţiei civile", a scris primăria în acest text.

Solicitată de AFP, preşedinţia ucraineană a confirmat această informaţie: "Nu avem cifra exactă, dar cifra provizorie este corectă", a indicat ea.

"Nu vom ierta niciodată. Nu vom uita niciodată, rezistăm, noi, locuitorii din Mariupol", a mai scris primăria în timp ce oraşul este supus unor bombardamente violente din partea armatei ruse care miercuri a lovit printre altele un spital de copii dintr-un complex cuprinzând şi o maternitate.

Port-cheie ucrainean la Marea Azov, acest oraş industrial avea peste 450.000 de locuitori înainte de lansarea invaziei ruse la 24 februarie, reaminteşte France Presse. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel