Apel public: Despăgubiri pentru victimele condamnaților, nu pentru condamnați!

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

Scrisoare deschisă, În atenția doamnei Viorica Dăncilă. Expeditor, doctor în finanțe, Florin Andrei.

Florin Andrei, doctor în finanțe, susține într-o scrisoare deschisă că suma pe care guvernul Dăncilă se pregătește să o dea ca despăgubire deținuților, ar putea fi folosită mai înțelept - pentru pacienți sau pentru victimele condamnaților.

Iată scrisoarea:

 

În atenția doamnei Viorica Dăncilă

Prim-Ministru al Guvernului României

 

Stimată doamnă Prim-Ministru al Guvernului României,

 

Asistăm în ultima perioadă la o dezbatere asupra unor propuneri expuse verbal de către domnul Ministru al Justiției, domnul Tudorel Toader, privind acordarea unor despăgubiri bănești deținuților care au stat în condiții necorespunzătoare.

Vă solicit un punct de vedere deoarece, în calitate de șef al Guvernului României, consider că sunteți informată de proiectele de legi propuse de către miniștrii cabinetului și puteți să îmbunătățiți anumite aspecte.

Există susținători și contestatari ai acestui proiect, cred însă că este important să ținem cont de legalitatea unei astfel de proceduri, dar și de oportunitatea și necesitatea acesteia. În acest context aș merge mai departe și aș dori să aflu dacă în cabinetul pe care îl conduceți se discută și despre acordarea unor compensații pentru bolnavii care au suferit de pe urma lipsei de imunoglobulină, sau a pacienților tratați în condiții necorespunzătoare cu instrumente și tehnică medicală vechi, uneori cu urme de rugină. Vor fi și cazuri în care unii dintre pacienți nu vor mai putea primi despăgubirea nemaifiind în viață, poate din lipsa unor medicamente, poate din lipsa personalului medical specializat în zone mai puțin dezvoltate din țară, așa cum este și județul din care domnia voastră provine, județul Teleorman.

Sigur, în opinia mea, și termenul de ”condiții necorespunzătoare” este interpretabil. Spre exemplu, dacă întrebăm o victimă a unui viol, sau un supraviețuitor al unui atac sau o persoană care a fost jefuită și bătută de către făptași, s-ar putea să aflăm că actualele condiții sunt mai mult decât corespunzătoare. O statistică a Administrației Naționale a Penitenciarelor ne arată că la 31.03.2017, 37,47% din totalul efectivului încarcerat au săvârșit infracțiuni contra persoanei, cele mai multe cazuri în această categorie fiind cele de omor (2101 persoane).

De asemenea, economic vorbind, dacă invocăm cele două noțiuni fundamentale de eficiență și eficacitate, am putea să ajungem la concluzia că Statul Român cheltuiește sume suficiente și nu este nevoie de alte compensații financiare. Tot din punct de vedere economic aș lansa și întrebarea dacă ar fi moral, mai mult considerând și principiile socialiste pe care partidul din care faceți parte le susține, să fie despăgubiți deținuții care au averi impresionante sau de la care Statul Român nu a recuperat prejudiciul stabilit de către Instanța de judecată.

Considerând un nivel de despăgubire de 5 euro pe zi (sumă dată ca exemplu de Dl. Ministru Toader) și o proporție de 50% din populația încarcerată (presupunând că doar jumătate execută în condiții necorespunzătoare) ar rezulta că, Statul Român ar avea de plată anual suma de 25,3 milioane de euro[1].

În calitate de cetățean al României, plătitor de taxe și impozite, pot considera că Guvernul pe care îl conduceți poate folosi suma calculată mai sus în scopuri care să aibă un impact mult mai important asupra societății, sau poate am putea acorda unele despăgubiri chiar victimelor condamnaților.

 

Cu deosebită considerație,                                                                               30.03.2018

Florin Andrei

 



[1] Ținând cont de totalul de 27237 persoane încarcerate la 31.03.2017.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

16 apr 2024, 20:40 in Știri
Primar PNL, găsit spânzurat 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel