RePatriot. Antreprenori din diaspora, reuniți la Alba Iulia

Alexandru Nicolae |
Data publicării:

Antreprenori din diaspora și din țară au participat la summit-ul RePatriot.

Peste 200 de antreprenori din diaspora şi din ţară, români care au avut succes în afaceri în străinătate, cât şi care au fondat afaceri pe piaţa locală şi au reuşit să-şi internaţionalizeze business-urile, participă la acest sfârşit de săptămână la Alba Iulia la cea de-a treia ediţie a summitului RePatriot, desfăşurat sub deviza "Noi facem România mai bună", manifestare care şi-a propus să promoveze România drept o "destinaţie de investiţii".

"Măcar a încercat să schimbe paradigma prin care statul se raportează la diasporă"

Consilierul de stat Sandra Pralong a transmis participanţilor mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, care în 2016 a găzduit la Cotroceni prima ediţie a acestui summit.

"Am venit să vă aduc, în primul rând, salutul preşedintelui Klaus Iohannis, care a găzduit prima ediţie a acestui summit la Cotroceni din convingerea profundă care a schimbat sau măcar a încercat să schimbe paradigma prin care statul se raportează la diasporă, din convingerea profundă că dumneavoastră aveţi ceva extraordinar de valoros de contribuit României", a afirmat Sandra Pralong.

Potrivit iniţiatorului RePatriot, Marius Bostan, în cadrul summitului vor fi premiaţi, vineri seara, 100 de români remarcabili în 10 domenii cheie. "Ne dorim ca aceştia să se implice în dezvoltarea economică, culturală şi socială a României, să inspire românii de Acasă şi pe cei care trăiesc peste hotare. Ne dorim ca acest mic pas să-l continuăm an de an şi să ne cunoaştem oamenii valoroşi oriunde s-ar afla", a afirmat Marius Bostan.

 Camelia Şucu și Felix Pătrăşcanu, printre invitați

Printre cei care au prezentat România ca "destinaţie de investiţii" s-au aflat o serie de antreprenori de succes - Camelia Şucu, Felix Pătrăşcanu, Bianca Grip, Florin Furdu, Sorin Mîndruţescu etc.

Prezent, de asemenea, la summit, născut în Oradea şi cu afaceri în Silicon Valley, George Haber, care a participat la definirea şi implementarea primului DVD, crede că, la 100 de ani de la Marea Unire, ar trebui un nou plan, pe 10 ani, de exemplu, care să aibă drept obiectiv ca România să devină centrul de tehnologie cel mai eficient din lume.

"După părerea mea, acum, la 100 de ani, ar trebui să facem un nou plan, planul de 10 ani. În 10 ani să devenim centrul de tehnologie cel mai eficient din lume. În mare măsură agricultura poate să beneficieze nespus de mult de tehnologie (...) de roboţei care să facă munca pe care o fac ţăranii. (...). Lumea evoluează spre tehnologie (...). 'Machine learning' este cea mai mare schimbare pe care Pământul a putut să o vadă vreodată şi care, în 5 sau 50 de ani, va schimba absolut tot ceea ce ştim noi într-o măsură în care nici măcar nu putem să ne-o imaginăm şi în care România are un avantaj extraordinar, exact pentru că avem acele dezavantaje pe care le-am suferit în istorie şi pe care dacă noi ne focusăm pe tehnologii, putem să devenim lumina viitorului în zece ani. Aceasta este viziunea mea", a afirmat George Haber.

Antreprenorul crede că multiculturalismul şi creativitatea de care dau dovadă românii sunt, de asemenea, avantaje extrraordinare.

Pornită în 2015, iniţiativa RePatriot răspunde unei "realităţi dramatice" a României, care "a pierdut" în ultimele decenii patru milioane de cetăţeni, printre care mulţi oamenii cu spirit de iniţiativă şi care au lansat afaceri în Occident. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel