Anglia. Tânărul care l-a asasinat pe deputatul David Amess este cetățean britanic

Parlamentarul britanic, David Amess, care a fost înjunghiat, în timpul unei întâlniri cu alegătorii, a murit
Parlamentarul britanic, David Amess, care a fost înjunghiat, în timpul unei întâlniri cu alegătorii, a murit

Poliţia britanică a făcut public numele bărbatului care l-a ucis pe deputatul britanic Sir David Amess. Ali Harbi Ali are 25 de ani și este un britanic de origine somaleză. Tânărul este reţinut în temeiul Legii privind terorismul, iar ofiţerii pot să îl interogheze până vineri. 

Ali Harbi Ali a fost trimis în urmă cu câţiva ani la un program de prevenire a terorismului, dar nu a fost niciodată un subiect de interes pentru MI5, serviciul britanic de informaţii.

Asasinarea deputatului ar fi motivată de extremismul islamic. Anchetatorii nu cred că altcineva a fost implicat în atac.

Sir David, care a fost deputat conservator din 1983 şi a reprezentat circumscripţia electorală Southend West, a fost înjunghiat de mai multe ori în timpul unei întâlniri cu elegătorii.

Guvernul britanic ia în calcul sporirea măsurilor de protecţie pentru aleşi

 

Ministrul de interne britanic Priti Patel a declarat duminica aceasta că guvernul studiază introducerea protecţiei din partea poliţiei pentru deputaţi, după uciderea deputatului conservator David Amess, transmite AFP.

"Trebuie să descoperim lacunele" în ceea ce priveşte dispozitivele de securitate din jurul deputaţilor, a declarat Patel la postul SkyNews. Întrebată în legătură cu introducerea protecţiei poliţiei pentru deputaţi în circumscripţiile lor, Patel a declarat că "toate opţiunile sunt luate în calcul în prezent" şi că "o serie de măsuri" au fost luate deja după moartea deputatului Amess.

Acest deputat în vârstă de 69 de ani, membru al Partidului Conservator al premierului Boris Johnson şi un susţinător înfocat al Brexitului, căsătorit, tată a cinci copii, cu mandate ce însumau 38 de ani în Parlament, a fost înjunghiat mortal vineri în timp ce participa la o întâlnire cu alegătorii într-o biserică metodistă din Leigh-on-Sea (estul Angliei), la circa 60 km est de Londra.

Deputata laburistă Jo Cox a fost asasinată în 2016 

 

Uciderea lui David Amess a bulversat ţara şi a reamintit trauma asasinării deputatei laburiste Jo Cox, în iunie 2016, de către un extremist de dreapta.

"Multe lucruri s-au schimbat" de la moartea deputatei Jo Cox, a declarat Priti Patel. "Ne-am schimbat cu toţii modurile de a lucra, din cauza evoluţiilor ameninţărilor din societate", a spus ministrul britanic, explicând de exemplu că deputaţii le cer în prealabil alegătorilor din circumscripţia lor să-şi facă programare pentru a se întâlni cu ei.

Totodată, Patel a reiterat că uciderea deputatului conservator nu trebuie să interfereze cu "datoria democratică" a politicienilor din Regatul Unit de a se întâlni cu alegătorii lor, transmite EFE. Patel şi-a exprimat sprijinul pentru reuniunile săptămânale faţă în faţă dintre parlamentari şi alegători. "Suntem parte din ţesut, din ADN-ul societăţii, din democraţia noastră, libertatea noastră, din şansa pe care o au oamenii de a avea o relaţie cu noi", a spus ea.

Uciderea lui Amess "nu ar trebui să rupă niciodată legătura dintre un reprezentant ales şi funcţia sa democratică, responsabilitatea şi datoria faţă de oamenii care l-au ales", a insistat ea.

În aceeaşi linie s-a pronunţat şi preşedintele Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, care într-un articol a afirmat că nu este adeptul stopării întâlnirilor cu alegătorii, deoarece, în sistemul britanic, "scopul de a fi deputat este de a ajuta şi de a fi văzut". El a pledat în schimb pentru înmulţirea măsurilor de precauţie şi a insistat ca dezbaterea politică să fie "mai amabilă şi mai respectuoasă". 

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy