Andrei Caramitru: „Emigrația a fost sănătoasă și naturală. Nimeni nu le-ar fi dat românilor de muncă“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Andrei Caramitru continuă seria postărilor controversate la adresa românilor plecați în străinătate. 

Caramitru explică de ce plecarea românilor în afara granițelor a fost un fenomen natural și chiar „sănătos“. El împarte diaspora românească în două categorii: cei fără specializări sau studii superioare și cei cu specializări care au găsit oportunități mai bune în străinătate. Caramitru prevede și un fenomen invers în următorii ani, cu "imigrația" - străini care vin în România să muncească.

Emigrația a fost sănătoasă și naturală. A fost bună. Da da, nu vă șocați. Vă explic.

Sunt două mari categorii de oameni care au plecat din țară: imensa majoritate, peste 80%: oameni fără specializări sau Educație avansată, care trăiau la sate sau în orașe mono-industriale. Zone care NU sunt sustenabile economic nicăieri, darmite în România. Aveau de ales - sau plecau în oraș mare din străinătate sau în oraș mare în România. Salarii mai mari în străinătate (+ “dă mai bine” să lucrezi în muncile mai de jos acolo decât pentru un patron român în Cluj sau București, ești mai respectat așa acasă). Deci majoritatea, vreo 60-70% au mers în străinătate restul s-au mutat intern în țara. Se cheamă urbanizare și e bună, normală“, afirmă Caramitru.

Restul diasporei românești este format din persoane mai educate sau specializate care au găsit oportunități mai bune în străinătate. Caramitru remarcă faptul că acest fenomen nu este unic în România, deoarece studenții de top din Paris se mută adesea la Londra pentru salarii mai mari în domeniul financiar, iar italienii educați merg adesea în Germania pentru oportunități mai bune.

„Restul - oameni mai educați sau specializați care au găsit oportunități mai bune în străinătate. Iarăși - se întâmplă peste tot. De exemplu foarte mulți studenți de top din Paris se mută la Londra pentru că în finanțe acolo se câștiga muuult mai mult decât în Paris. Italieni educați care merg în Germania și tot așa. Iarăși - e perfect normal“, explică Andrei Caramitru premisele migrației românilor.

Andrei Caramitru: „Emigrația a fost sănătoasă și naturală. Nimeni nu le-ar fi dat românilor de muncă“

 

În anii următori, Caramitru prevede un fenomen invers, cu "imigrație" - străini care vin în România pentru a munci. El citează proporția mare a populației rurale din România, 50% față de 20% în mod normal, ca factor al nivelurilor ridicate de emigrare. Acum, cu o mare parte din sate deja depopulate, nu se așteaptă ca emigrația să fie o problemă majoră în următorii ani. În schimb, accentul se va muta pe imigrație.

Cifrele sunt uriașe pentru că proporția populației rurale la noi a fost absolut uriașă. Colosală. 50% vs. 20% cât e normal. Deci 30% trebuiau să plece undeva altfel nu se puteau menține economic unde stăteau, și nimeni nu le-ar fi dat de muncă (NU există investiții care să aducă job-uri în sate pierdute, nici la noi nici nicăieri, e un fapt). Urbanizare hiper accelerată.

Acum lucrurile se vor schimba pentru că deja mare parte din sate s-au depopulat deja. Emigrarea nu o să mai fie o tema majoră în următorii ani. O să fie Imigrația. Adică străini care vin aici la muncă“, mai spune Andrei Caramitru.

Vezi și: Caramitru: "Pentru românii din Diaspora tragedia maximă e să fie salarii mai bune în țară decât la ei"  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel