ANAF anunță controale la toate magazinele online. Heiuș: "Avem niște semne de întrebare, s-au aprins niște stegulețe roșii" 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

ANAF "dă iama" la magazinele online. Vor fi controale, pentru că multe firme ar face evaziune fiscală. 

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, a declarat joi că vin deja date de la firmele de curierat, care încep să depună declaraţia 395 - existând "nişte semne mari de întrebare, nişte steguleţe roşii care s-au aprins acolo, că sunt încă multe lucruri care nu sunt în regulă" la comerţul online.


"Nu pot şi nu-mi permit, cu cei circa 600 de inspectori de antifraudă pe care-i am, să pierd vremea începând şi numărând la un magazin din colţ câţi bani are în casa de marcat - şi fără să mă uit, să văd dacă în RO-eTransport şi-au luat sau nu şi-au luat, cei care ştim noi că fac evaziune fiscală, codul, dacă şi-au înregistrat facturile, fără să ne uităm în datele, că deja ne vin, de la firmele care fac curierat şi care deja încep să depună declaraţia 395. Deja avem nişte semne mari de întrebare, nişte steguleţe roşii care s-au aprins acolo, că sunt încă multe lucruri care nu sunt în regulă la acest comerţ online, fără să ne uităm la alte zone unde este mare, mare evaziune fiscală - şi unde, poate, din diverse motive, nu s-a făcut cât trebuia să se facă - şi acolo trebuie să ne ducem. Dar, în acelaşi timp, să nu-şi imagineze cineva că nu suntem cu ochii şi pe restul, ce se întâmplă. Fiecare trebuie să înţeleagă că eşti mai mic sau eşti mai mare, trebuie să respecţi legile din ţara asta - şi asta este bine şi pentru tine, ca şi companie", a menţionat Lucian Heiuş, la Conferinţa Anuală de Taxe PwC România.

Heiuș, ANAF: "Nu trebuie să alergăm să-i prindem, trebuie să descurajăm evaziunea prin mecanisme"



În opinia sa, cu cât actele de inspecţie fiscală vor fi de o calitate mai bună, cu atât se va descuraja fenomenul de evaziune fiscală.

"Cu cât vom reuşi noi să facem inspecţia fiscală mai eficientă, cu cât actele de inspecţie fiscală vor fi de o calitate mai bună, cu atât se va descuraja fenomenul de evaziune fiscală şi, implicit, va creşte conformarea voluntară. Nu sunt de acord cu modul în care s-a întâmplat sau se întâmplă în multe situaţii - noi să alergăm după cel care face evaziunea fiscală. El să tot facă, noi să tot alergăm să-l prindem, poate îl prindem, poate nu-l prindem. Nu-i normal aşa. Trebuie să creăm nişte mecanisme structurale care să descurajeze evaziunea fiscală şi, în acelaşi timp, să înţeleagă cel care este predispus sau se gândeşte s-o facă că suntem pregătiţi să-l prindem şi fizic, atunci când se întâmplă - şi când o face şi să-l identificăm, fie prin mijloacele care ne permite codul fiscal, codul de procedură, fie controlând veniturile fiscale personale şi identificând pe cei care nu pot să-şi justifice veniturile obţinute. Trebuie să mergem pe toate aceste trei canale ca să avem într-adevăr eficienţă şi să reducem acest fenomen care există. Eu nu cred, în schimb, că este aşa mare cum ne place la toţi să spunem că este", a mai spus Lucian Heiuş. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel