Amnesty: Bombardarea teatrului din Mariupol este clar o crimă de război

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Bombardamentul de la 16 martie asupra teatrului din Mariupol, în Ucraina, unde se refugiaseră numeroşi civili, este "clar o crimă de război" comisă de Rusia, susţine joi un raport al Amnesty International (AI), care estimează că numărul victimelor este mult mai mic decât cel care s-a crezut iniţial.

"Până în prezent, vorbeam de o presupusă crimă de război. Acum, putem spune clar că a fost una, comisă de forţele armate ruse", a declarat pentru AFP Oksana Pokalciuk, directoarea AI pentru Ucraina, în cadrul unui interviu la Paris.

Două explozii au distrus o mare parte din teatru, fiind cauzate de "ceva foarte puternic: două bombe de 500 de kilograme" lansate într-un "atac aerian", a adăugat ea.

Natura pagubelor invalidează, potrivit experţilor consultaţi de ONG, ipoteza avansată de Moscova conform căreia explozia s-a produs la interior şi a fost provocată de forţele ucrainene.

Or, la acel moment, spaţiul aerian din Mariupol era "sub control rus" şi "nu existau avioane ucrainene", a explicat Oksana Pokalciuk.

Imagini din satelit surprinse înainte şi după atac arată că "nu exista o prezenţă militară ucraineană în jurul teatrului", a subliniat ea.

"Deşi existau atât de multe ţinte militare, (ruşii) au ales una civilă", şi-a exprimat ea regretul.

Amnesty spune că a fost vorba de un atac "deliberat" asupra unui loc unde se aflau sute de persoane nevinovate, în faţa căruia era scris cuvântul "copii" cu litere albe mari, ceea ce reprezintă "clar o crimă de război".

Numărul morților pare să fie mai mic decât cel estimat inițial

 

Singura veste bună din raport este că numărul persoanelor ucise ar fi mult mai mic decât s-a estimat, în contextul în care autorităţile din Mariupol au vorbit de circa 300 de morţi.

"Amnesty International consideră că cel puţin 12 persoane au murit în atac, dar cu siguranţă au fost mai multe, şi că multe altele au fost grav rănite", se arată în raport, realizat pe baza mărturiilor de la circa 50 de martori şi numeroşi experţi.

"Această estimare este inferioară bilanţurilor precedente", recunoaşte ONG-ul.

Ea se bazează pe faptul că numeroşi refugiaţi din teatru au reuşit să fugă din Mariupol "în cele două zile de dinaintea atacului" şi că "majoritatea celor care au rămas se aflau în subsol şi în alte zone protejate de explozie", detaliază Amnesty.

"Este o veste bună că au fost ucise mai puţin persoane. Însă asta nu schimbă cu nimic" fondul, subliniază Oksana Pokalciuk.

"Puţin contează numărul victimelor. Atacul asupra teatrului din Mariupol este clar o crimă de război", a mai spus ea. 

 

Vladimir Putin nu cedează și vrea în continuare să cucerească cea mai mare parte a Ucrainei

 

Președintele rus Vladimir Putin vrea în continuare să cucerească cea mai mare parte a Ucrainei, consideră agențiile de informații americane, citate de BBC. 

Cu toate acestea, trupele Moscovei au fost atât de slăbite de lupte, încât oficialii americani apreciază că acestea sunt capabile să avanseze lent.

Aceasta înseamnă că războiul ar putea dura mult timp, spune directorul Serviciului Național de Informații Avril Haines.

În martie, Moscova și-a reorientat eforturile pentru a cuceri zona Donbas din Ucraina, după ce nu a reușit să cucerească Kievul și alte orașe.

Putin are în continuare aceleași obiective ca și cele pe care le avea la începutul conflictului, a declarat Haines, directorul principal al serviciilor de informații americane - să cucerească cea mai mare parte a Ucrainei.

Dar, spune ea, este puțin probabil ca Rusia să atingă acest obiectiv în curând.

Rusia s-a concentrat pe ocuparea teritoriului din est

 

"Percepem o neconcordanță între obiectivele militare pe termen scurt ale lui Putin în această zonă și capacitatea armatei sale, un fel de nepotrivire între ambițiile sale și ceea ce armata este capabilă să realizeze", a declarat ea în cadrul unei conferințe a Departamentului american al Comerțului.

De când a eșuat în atingerea obiectivului său inițial de a cuceri Kievul, Rusia s-a concentrat pe ocuparea teritoriului din regiunea estică Donbas. Forțele ruse au preluat recent controlul orașului Severodonetsk, dar progresul a fost lent, iar forțele ucrainene au opus o rezistență puternică.

În primele sale comentarii publice din luna mai cu privire la evaluarea serviciilor de informații americane privind războiul, Haines a sugerat că invazia Rusiei va continua "pentru o perioadă extinsă de timp" și că "imaginea rămâne destul de sumbră".

Ea a declarat că agențiile de informații văd trei scenarii de desfășurare a războiului, cel mai probabil fiind un conflict lent, în care Rusia va face "câștiguri treptate, fără a face progrese importante".

Celelalte posibilități, mai puțin probabile, includ un progres major al Rusiei sau o stabilizare a liniilor de front, Ucraina obținând câștiguri mici.

Aceasta ar putea însemna că Moscova devine mai dependentă de "instrumente asimetrice" pentru a-și viza inamicii, inclusiv atacuri cibernetice, eforturi de a controla resursele energetice și chiar arme nucleare.

Comentariile doamnei Haines au fost făcute miercuri, după ce liderii NATO s-au angajat să susțină Ucraina atât timp cât va fi nevoie - sporindu-și prezența trupelor în întreaga Europă și invitând Finlanda și Suedia să se alăture grupului.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a numit-o cea mai mare reformă a alianței de la Războiul Rece încoace, iar președintele american Joe Biden a promis că NATO va fi "întărită în toate direcțiile și în toate domeniile - terestru, aerian și maritim".

Ca răspuns la posibilitatea ca cele două țări nordice să devină membre NATO, Putin a acuzat alianța militară de escaladarea deliberată a tensiunilor.

"Dacă trupele și infrastructura NATO sunt desfășurate, [Rusia] va fi obligată să răspundă", a declarat Putin în timp ce se afla într-o călătorie în Turkmenistan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel