Amenzi uriașe în Spania pentru depozitarea greșită a gunoaielor: 2.000 de euro pentru o cutie de carton lăsată lângă un tomberon, în Madrid

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Autoritățile din Spania au adoptat recent o lege în domeniul deșeurilor care este extrem de dură. Pentru depozitarea necorespunzătoare a gunoaielor, poți scoate din buzunar de la 2.000 la 100.000 de euro. 

O femeie din Madrid a fost amendată cu 2000 de euro pentru că a lăsat o cutie de carton lângă tomberon, în loc să o rupă și să o depoziteze în spațiul destinat pentru reciclare. Este cea mai mare sancțiune aplicată până acum în Spania pentru abandonarea deșeurilor pe stradă, transmite TVR.

Femeia sancționată comandase on line un pachet de scutece și în loc să arunce cutia la gunoi, a lăsat-o pe jos. Inspectorii au identificat-o după adresa trecută, pe cutie, în dreptul destinatarului.

Până acum autoritățile locale din Madrid au mai acordat amenzi pentru depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor, însă de 200 de euro. Madridul are în jur de 230 de inspectori pentru curățenie. 

"Și eu am fost surprins de valoarea amenzii, dar legea deșeurilor votată de Guvernul Spaniei nu ne dă altă opțiune pentru că infracțiunea este considerată foarte gravă", a spus Jose Luis Almeida, primarul Madridului. 

Noua lege a deșeurilor, intrată în vigoare din luna iulie, la nivel național pedepsește aspru depozitarea gunoaielor cu sume cuprinse între 2.000 și 100.000 euro.

 

Spania vrea să aplice amenzi drastice și pentru a combate risipa de alimente în supermarketuri și restaurante

 

Supermarketurile și restaurantele spaniole ar putea fi amendate cu amenzi cuprinse între 2.000 și 60.000 de euro (1.700 și 51.000 de lire sterline) pentru risipa de alimente, conform noii legislații aprobate recent de guvern.

Restaurantele trebuie să le ofere clienților pungi pentru cățeluși, astfel încât aceștia să poată lua acasă resturile în loc să le arunce la gunoi.

Întreprinderile care aruncă în mod repetat surplusul de alimente după amenda inițială ar putea fi taxate cu până la 500.000 de euro (425.000 de lire sterline).

Aproximativ 1,300 milioane de tone de alimente sunt irosite în fiecare an în Spania, potrivit ministrului spaniol al agriculturii, pescuitului și alimentației, Luis Planas, ceea ce echivalează cu 31 kg de alimente pe persoană, arată datele Ministerului Agriculturii din 2020.

Cercetările Organizației pentru Alimentație și Agricultură au constatat că în Europa se risipește suficientă mâncare pentru a hrăni aproximativ 200 de milioane de persoane. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, 17% din producția totală de alimente la nivel mondial se irosește.  

Noua lege va încuraja, de asemenea, supermarketurile și restaurantele spaniole să se adreseze organizațiilor caritabile și băncilor alimentare locale pentru a găsi modalități de a utiliza deșeurile.

De asemenea, supermarketurile vor avea voie să dea alimente care au depășit data limită de vânzare, iar restaurantele vor fi încurajate să dezvolte mâncăruri de sezon.

În cazul în care întreprinderile au fructe care au devenit prea coapte pentru a fi vândute clienților, acestea sunt sfătuite să le transforme în gemuri și sucuri. Odată ce produsele au ajuns în stadiul de necomestibile, acestea ar trebui să fie compostate sau utilizate în hrana animalelor, biocombustibil sau îngrășăminte.

Noua legislație s-ar aplica tuturor magazinelor alimentare cu o suprafață mai mare de 1.300 de metri pătrați.

Deși în gospodării se aruncă o mare cantitate de alimente, guvernul a declarat că va implementa noi campanii educaționale pentru a reduce risipa în gospodării.

Proiectul de lege, pe care Planas l-a descris ca fiind "un instrument juridic de pionierat pentru a preveni risipa", se preconizează că va fi pus în aplicare până în 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel