Ambasadorul României în Regatul Unit: "Puţini români înscrişi la votul prin corespondenţă; ne propunem organizarea a cât mai multe secţii de vot"

Andreea Cosma / 20 oct 2020, 18:47 Salveaza PDF Comentarii
sursa foto: Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord / Facebook
sursa foto: Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord / Facebook

Ambasadorul României în Regatul Unit, Dan Mihalache, vorbeşte despre necesitatea de a organiza un număr cât mai mare de secţii de votare pe teritoriul Regatului Unit în perspectiva alegerilor parlamentare din 5 şi 6 decembrie, notând că doar un număr limitat de români s-au înscris pentru votul prin corespondenţă, într-un mesaj postat marţi pe Facebook, după o întâlnire cu membrii comunităţii româneşti şi cu reprezentanţii partidelor româneşti din Marea Britanie.

Ambasadorul Mihalache evocă o "discuţie foarte bună despre provocările cu care ne confruntăm, pe fondul pandemiei de COVID-19, în procesul de organizare a alegerilor" şi salută în context "nivelul ridicat de înţelepciune al comunităţii româneşti din Regatul Unit, care a dovedit o atitudine raţională, multă precauţie şi mai ales respect faţă de reglementările statului de reşedinţă".

Totuşi, conchide ambasadorul, "realitatea din teren nu este foarte încurajatoare. Puţini români s-au înscris pentru votul prin corespondenţă. Poate la unii nu a ajuns mesajul, alţii poate nu au fost convinşi de argumentul că e mai sigur/sănătos să votezi de acasă decât să străbaţi distanţe spre secţia de votare şi să rişti răspândirea şi/sau infectarea cu Covid-19".

"Obiectivul nostru este să asigurăm, conform prevederilor legale, condiţii optime de votare pentru toţi cetăţenii români; să nu se simtă nimeni împiedicat să îşi exercite dreptul constituţional de vot. De aceea ne propunem să organizăm pe teritoriul Regatului Unit, ţinând cont de exigenţele autorităţilor locale, un număr cât mai mare de secţii de votare", subliniază Dan Mihalache.

Numărul de secţii de votare care vor fi organizate în final va depinde atât de legislaţia electorală din România, cât şi de "rigorile cadrului legislativ local în vederea limitării răspândirii Covid-19", notează ambasadorul. 

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy