Ambasada SUA la Chişinău despre intențiile Rusiei de a extinde războiul în Moldova: „Împărtăşim informaţii cu partenerii noştri“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Statele Unite ale Americii nu văd dovezi că Rusia intenţionează să îşi extindă războiul în Republica Moldova în acest moment, a declarat ambasadorul SUA la Chişinău, Kent D. Logsdon, conform unui comunicat de presă al misiunii diplomatice americane, citat miercuri de Ziarul de Gardă.

"Statele Unite nu văd dovezi că Rusia intenţionează să îşi extindă războiul în Republica Moldova în acest moment. Continuăm să monitorizăm îndeaproape situaţia şi să împărtăşim informaţii cu partenerii noştri de aici", se menţionează în mesajul postat de Ambasada SUA în Republica Moldova.

Ambasadorul Logsdon a făcut aceste declaraţii marţi, în cadrul unei întâlniri cu cetăţeni americani aflaţi în Republica Moldova, în cea mai mare parte oameni de afaceri.

Ambasada SUA la Chişinău despre intențiile Rusiei de a extinde războiul în Republica Moldova 



La 10 mai, directoarea serviciilor naţionale de informaţii (DNI) din SUA, Avril Haines, a declarat că Vladimir Putin "se pregăteşte de un conflict prelungit în Ucraina", iar obiectivele sale se extind dincolo de regiunea Donbasului, având ambiţia de a-şi impune controlul până la regiunea separatistă Transnistria, notează Ziarul de Gardă.

Ulterior, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a declarat că instituţiile abilitate de la Chişinău examinează în continuare tot spectrul de scenarii, care vizează evoluţiile de securitate din regiune, iar cumulul de informaţii nu indică un risc de extindere a războiului pe teritoriul republicii.

În acelaşi context, Ministerul Apărării de la Chişinău a lansat un apel către opinia publică să evite orice speculaţii pe această temă şi să nu scoată din context declaraţiile directorului comunităţii de informaţii din SUA, Avril Haines, conform publicaţiei citate de Agerpres.

MAE: Doi jurnalişti români, reţinuţi de forţele de securitate din Transnistria

 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează miercuri că doi jurnalişti români, reţinuţi de forţele de securitate transnistrene, au fost eliberaţi, ca urmare a demersurilor diplomatice. Cei doi jurnaliști sunt corespondenți ai Digi24.

MAE precizează într-un comunicat că, marţi seară, a fost informat cu privire la faptul că doi jurnalişti români, prezenţi în interes profesional în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, nu mai pot fi contactaţi de către redacţie, aceştia fiind - aşa cum s-a aflat ulterior - reţinuţi de forţele de securitate ale aşa-ziselor "autorităţi" transnistrene.

Potrivit MAE, ca urmare a dispoziţiei ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, Ambasada României la Chişinău a întreprins în regim de urgenţă demersuri pe multiple canale, inclusiv pe lângă autorităţile competente ale Republicii Moldova şi Misiunea în Republica Moldova a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, fiind obţinută, după doar câteva ore, eliberarea celor doi jurnalişti.

MAE arată că cei doi jurnalişti au fost însoţiţi, în condiţii de securitate, spre capitala Chişinău, unde se află în siguranţă, urmând să se întoarcă în România în perioada următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel