Alertă în Franța: incendii masive de pădure în zona Bordeaux; vremea caniculară continuă

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Mai multe incendii de pădure au izbucnit pe coasta sud-vestică a Franței. 

Pompierii se luptau marţi seară cu mai multe incendii de pădure pe coasta sud-vestică a Franţei, după ce vremea secetoasă şi caniculară a creat condiţii ideale pentru extinderea acestora, informează DPA.

Prefectura din Bordeaux a indicat că 120 de pompieri şi patru avioane-cisternă au fost mobilizate în zonă. De asemenea, alte departamente au trimis pompieri.

Se pare că aproximativ 450 de hectare de teren au fost mistuite de flăcări în zonele Landiras şi Teste-de-Buch.

Coloana de fum produsă de flăcări a putut fi văzută din Bordeaux, a indicat France Info, relatând, de asemenea, că mai multe districte au fost evacuate.

Serviciul meteorologic francez a emis o avertizare de caniculă, în regiune fiind aşteptate miercuri temperaturi de 37 de grade Celsius.

 

Incendiile de vegetație fac ravagii și în Portugalia

 

Înteţite de temperaturile caniculare şi vânturile puternice, incendiile forestiere care au lovit centrul Portugaliei în weekend au revenit în forţă marţi după-amiază, provocând evacuarea mai multor sate şi mobilizând peste o mie de pompieri, notează AFP.

Potrivit imaginilor transmise la posturile de televiziune, pompierii şi populaţia încercau să încetinească înaintarea flăcărilor care ameninţă localităţi din municipalităţile Leiria, Pombal, Ourem sau Alvaizere, aflate la peste o sută de kilometri la nord de Lisabona.

Potrivit datelor furnizate de site-ul Autorităţii naţionale de protecţie civilă, cinci focare au mobilizat aproximativ 1.300 de pompieri, peste 300 de vehicule şi cel puţin 12 avioane sau elicoptere în aceeaşi regiune, la confluenţa districtelor Leiria şi Santarem.

Trei dintre ele au apărut marţi, dar celelalte două au izbucnit la sfârşitul săptămânii, devastând în jur de 2.500 de hectare înainte de a fi considerate ca fiind sub control luni dimineaţă.

Răgazul a fost de scurtă durată, deoarece aceste flăcări s-au reactivat cu forţă marţi, pe fondul unei noi creşteri a temperaturilor şi a vântului mai puternic decât în weekend.

"Sunt incendii extrem de violente cu un perimetru deja foarte mare", a confirmat comandantul naţional al protecţiei civile, Andre Fernandes, în cursul unui briefing de presă la începutul serii, referindu-se la condiţii meteorologice "extreme" şi "fără precedent".

Sate evacuate și traficul întrerupt pe A1

 

 

Mai multe sate au fost evacuate, precum şi aproximativ 300 de persoane care se aflau în localitatea Freixianda, din comuna Ourem, a spus el.

Traficul a fost întrerupt pe mai multe axe rutiere, printre care autostrada A1 care leagă Lisabona de nordul Portugaliei.

Cu începere de joi, serviciile de salvare au acordat asistenţă la circa 30 de presoane rănite uşor şi mai mult de 12 case au fost avariate, potrivit unui bilanţ provizoriu.

Într-o ţară care rămâne traumatizată de incendiile violente din 2017, care au făcut peste o sută de morţi, guvernul a decis să întărească mobilizarea serviciilor de urgenţă şi să le sporească puterile.

"Prognoza meteo pentru următoarele zile rămâne extrem de îngrijorătoare în ceea ce priveşte riscul de incendii", a reafirmat marţi premierul Antonio Costa, temperaturile urmând să depăşească 40 de grade în mare parte din Portugalia.

Termometrul a urcat la 43,1 grade Celsius în apropierea oraşului Abrantes, în regiunea Santarem.

Valul de căldură este de aşteptat să continue să se intensifice miercuri, 16 din cele 18 districte din Portugalia continentală fiind plasate în alertă roşie de către institutul naţional de meteorologie, de două ori mai mult decât marţi, mai scrie AFP, transmite Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel