UPDATE. Alegeri prezidențiale Franța. EXIT POLL: Emmanuel Macron conduce, dar la doar 5% de Marine le Pen

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Alegeri prezidențiale Franța. Primul EXIT POLL Emmanuel Macron și Marine Le Pen, la egalitate
Alegeri prezidențiale Franța. Primul EXIT POLL Emmanuel Macron și Marine Le Pen, la egalitate

Conform unui prim exit poll, Emmanuel Macron și Marine Le Pen sunt la egalitate, cu aproximativ 24% dintre voturi, informează, pe surse, jurnaliștii de la dhnet.be.

UPDATE, ora 21:10

 

Emmanuel Macron, preşedintele în funcţie al Franţei, se clasează pe primul loc în scrutinul prezidenţial desfăşurat duminică, fiind urmat de candidata Marine Le Pen, considerată de extremă-dreapta, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

Emmanuel Macron a obţinut 28,6% din voturi, în primul tur al scrutinului prezidenţial, potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne de Institutul Ifop-Fiducial. Marine Le Pen, candidată considerată a fi de extremă-dreapta, este creditată cu 24,4%.

Un alt sondaj, efectuat de Institutul Ipsos-Sopra Steria, la comanda France Télévisions, Radio France şi France 24-RFI-MCD, îl creditează pe Emmanuel Macron cu 28,1% şi pe Marine Le Pen cu 23,3%.

Dacă aceste date se vor confirma oficial, Emmanuel Macron şi Marine Le Pen vor concura în al doilea tur al scrutinului prezidenţial.

Jean-Luc Mélenchon este pe locul al treilea, cu 20,1%, iar politicianul de extremă-dreapta Eric Zemmour este creditat cu 7,2% din voturi. Valerie Pecresse, membră a formaţiunii Republicanii (centru-dreapta) şi preşedintele Consiliului regiunii Ile-de-France, a obţinut 5% din voturi.

********************************

Știrea inițială

Jean-Luc Mélenchon se află pe poziţia a treia cu 19% din voturi. În spate, Valérie Pécresse și Eric Zemmour ar încasa fiecare câte 8%. 

Acestea sunt rezultatele unui prim exit poll, realizat de unul dintre institutele majore. Alte exit poll-uri nu au fost publicate în afară de cel citat de dhnet.be. 

Cifrele se pot schimba în continuare semnificativ.

 

Macron şi Le Pen au votat

 

Principalii doi candidaţi la alegerilor prezidenţiale din Franţa - actualul şef al statului, centristul Emmanuel Macron, şi politician de extremă-dreapta Marine Le Pen - au votat în primul tur de scrutin, ce are loc duminică, relatează dpa.

Macron a votat împreună cu soţia sa, Brigitte, în staţiunea litorală Le Touquet-Paris-Plage, în nordul ţării, unde a fost întâmpinat la secţia de votare de o mulţime de suporteri.

Marine Le Pen a votat la Hénin-Beaumont, lângă Lille. Sondajele o plasează în urma lui Macron, însă decalajul s-a redus în ultimele săptămâni.

 

Rata de participare la mijlocul zilei, sub cea din 2017

 

La mijlocul zilei (ora 10.00 GMT), rata de participare era de 25,48%, cu trei puncte procentuale sub cea din 2017 (28,54%), potrivit cifrelor Ministerului de Interne.

Totuşi, participarea o depăşea cu patru puncte pe cea consemnată la aceeaşi oră pe 21 aprilie 2002 (21,39%), când s-a înregistrat recordul de absenteism la un prim tur al prezidenţialelor.

Dacă previziunile se vor confirma şi niciunul din cei 12 candidaţi nu va obţine o majoritate absolută, primii doi clasaţi se vor confrunta în turul decisiv pe 24 aprilie.

Primele estimări bazate pe sondajele la ieşirea de la urne vor fi publicate după închiderea ultimelor secţii de votare, la ora locală 20.00 (18.00 GMT).

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel