Afganistan: Talibanii trag focuri de armă pentru a opri protestul femeilor afgane din Kabul - VIDEO

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Afganistan: Talibanii trag focuri de armă pentru a opri protestul femeilor afgane din Kabul / Foto: Unsplash
Afganistan: Talibanii trag focuri de armă pentru a opri protestul femeilor afgane din Kabul / Foto: Unsplash

Afganistan: Talibanii trag focuri de armă pentru a opri protestul femeilor afgane din Kabul.

Imagini video au arătat luptători talibani care dispersează zeci de femei care protestau la Kabul, care mărșăluiau pentru a-și cere drepturile.

A trecut aproape un an de când grupul militant a preluat puterea în Afganistan și este rar ca femeile să meargă la marșuri.

Luptătorii talibani au tras focuri de armă în aer pentru a împrăștia protestatarii și, de asemenea, au bătut unele dintre femei și au confiscat telefoane mobile.

 

 

Aproximativ 40 de femei au mărșăluit prin capitala afgană cerând drepturi, înainte ca talibanii să le întrerupă trăgând în aer

 

Luptătorii le-au confiscat telefoanele mobile, oprind unul dintre primele proteste ale femeilor din ultimele luni. De la preluarea puterii de către talibani, drepturile femeilor' au fost sever restricționate.

Protestatarii au scandat cereri pentru "pâine, muncă și libertate", purtând un banner pe care scria "15 august este o zi neagră" - o referire la ziua în care talibanii au capturat Kabulul în 2021.

"Nu ne-au bătut prea mult de data aceasta", a declarat pentru BBC unul dintre protestatari.

"Au acționat diferit față de protestele anterioare [când am fost bătuți]. Au tras focuri de armă în aer. Deși ne este frică, am ieșit pentru a milita pentru drepturile fetelor, pentru ca măcar talibanii să deschidă școli pentru ele."

 

În luna mai, militanții au decretat că femeile afgane vor trebui să poarte vălul islamic pentru prima dată în ultimele decenii

 

În anul care a trecut de când talibanii au revenit la putere, aceștia au emis diverse ordine care restricționează libertatea femeilor - interzicându-le să aibă acces la majoritatea slujbelor guvernamentale, la învățământul secundar și să călătorească mai mult de 70 km fără un tutore de sex masculin.

În cazul în care o femeie refuză să se conformeze, tutorele ei de sex masculin ar putea fi trimis la închisoare timp de trei zile - deși această măsură nu este întotdeauna aplicată.

În ultimul an au avut loc proteste minore sporadice, dar orice formă de disidență este zdrobită.

Afganistanul este singura țară din lume care limitează în mod oficial educația în funcție de sex - un punct de blocaj major în încercările talibanilor de a obține legitimitate internațională.

Fetelor li s-a interzis să primească educație secundară, ministerul pentru afacerile femeilor a fost desființat și, în multe cazuri, femeilor nu li s-a permis să lucreze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel