Afganistan. SUA intenţionează să menţină militari la Kabul şi după data de 31 august

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Preşedintele SUA Joe Biden a declarat că este gata să menţină forţele americane la Kabul şi după 31 august, dacă toţi cetăţenii americani care se află încă în ţară nu sunt evacuaţi până atunci, potrivit unui extras dintr-un interviu difuzat miercuri de canalul ABC, relatează AFP.

"Vom stabili în acel moment cine este încă acolo", a spus preşedintele SUA. "Dacă mai sunt încă cetăţeni americani, vom rămâne să-i scoatem", a adăugat el, fără a preciza intenţiile americane cu privire la afganii care nu vor reuşi să ajungă la aeroportul din Kabul până la această dată.

Foarte criticat de la preluarea controlului de către talibani în Afganistan, Joe Biden a afirmat că va fi imposibil să retragă trupele americane fără o formă de ''haos'' în ţară.

Preşedintele american a recunoscut, de asemenea, că întâmpină ''mai multe dificultăţi'' în evacuarea afganilor decât a americanilor, în contextul în care Washingtonul îi acuză pe talibani că nu şi-au respectat promisiunea de a permite accesul liber către aeroportul Kabul tuturor celor care ar dori să fugă din ţară.

Ideea ''că într-un anumit mod a existat o cale de ieşire fără să apară haosul, nu văd cum este posibil acest lucru'', a insistat el.

"Trebuie să preluăm controlul"

 

În cadrul interviului, jurnalistul de la canalul american de televiziune George Stephanopoulos a menţionat imaginile cu sute de pasageri înghesuiţi într-un avion american C-17 şi pe cele ale ''afganilor care cad'' dintr-un avion, referindu-se la imagini difuzate luni şi în care apar cadavre. Joe Biden a declarat: ''Aceasta a fost cu patru, cinci zile în urmă!''.

''La ce v-aţi gândit când aţi văzut aceste imagini?'', a întrebat jurnalistul. ''Ceea ce am crezut este că este că 'trebuie să preluăm controlul. Trebuie să ne mişcăm mai rapid. Trebuie să avansăm într-un mod care ne permite să preluăm controlul asupra acestui aeroport'. Şi am făcut-o'', a răspuns Joe Biden.

În acelaşi interviu, el respinge cuvântul ''eşec'' pentru a califica operaţiunile de retragere a trupelor americane. ''Nu cred că este vorba de un eşec ...'', a apreciat preşedintele american.

''Cu alte cuvinte, când aveţi guvernul afgan, un lider al acestui guvern, care urcă în avion şi decolează şi pleacă în altă ţară, când vedeţi prăbuşirea semnificativă a trupelor afgane pe care le-am antrenat, 300.000 dintre militari care îşi abandonează echipamentul şi pleacă, aceasta a fost, ştiţi ... Aceasta s-a întâmplat. Pur şi simplu asta s-a întâmplat'', a subliniat preşedintele american.

Deci, acest factor ''haos'' era luat deja în considerare în decizia dumneavoastră de a retrage trupele, a întreabat jurnalistul.''Da'', a răspuns Joe Biden.

Operaţiunea de evacuare a mii de civili americani şi afgani, care au luat cu asalt aeroportul din Kabul în încercarea de a fugi din ţară după revenirea la putere a talibanilor, depinde în totalitate de bunăvoinţa insurgenţilor, notează AFP, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel