AEP. Datele exacte când vor VOTA românii din DIASPORA la alegerile prezidenţiale

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) Constantin Buică a afirmat că, potrivit hotărârii de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidențiale între 8 și 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 și 24 noiembrie.

„Ca importanță pentru acest moment avem hotărârea de Guvern prin care s-a stabilit data alegerilor 10 noiembrie, pentru străinătate este 8-9 și 10 așa cum spune legea, fie că este vorba pentru secția de votare din cadrul misiunilor diplomatice, fie că e vorba de secțiile de votare organizate în afara secțiilor de votare. Și în țară avem ziua de 10 noiembrie ca zi a primului tur de scrutin, programul clasic 7:00-21:00, iar în turul al doilea, la fel 24 noiembrie, și în străinătate 22-23-24. Vom crea un grup de lucru la nivelul AEP în care se vor crea mesajele, toate instrumentele de comunicare astfel încât să știm că tot ceea ce comunică MAE, Ministerul Românilor de Pretutindeni, misiunile diplomatice și AEP sunt acceptate și sunt comunicate în aceeași manieră, pentru că dacă până acum niciodată nu s-a ocupat nimeni de a chema și a ruga aceste instituții și ministere să stăm la aceeași masă, să facem o campanie de promovare, trebuie să promovăm cât mai mult aceste noutăți și la procesul electoral din 10 noiembrie, respectiv 24 să vină cât mai mulți cetățeni la vot și să își exprime prin cea mai importantă variantă în străinătate votul prin corespondență cât mai mulți cetățeni dreptul de vot”, a afirmat Constantin Buică, înr-o conferință de presă susținută miercuri la sediul AEP.

Citeşte şi: Intotero, întâlniri de INFORMARE cu românii din DIASPORA pe tema noilor modalităţi de VOT

El a adăugat că Autoritatea a primit deja solicitări de înființare de secții votare în străinătate de la misiunile diplomatice.

„Am primit deja și primim în continuare, inclusiv astăzi (miercuri - n.r.) am primit solicitări de înființare de secții de votare în străinătate de la misiunile diplomatice care deja au avut consultare publică cu cetățenii din statele gazdă, iar pe această cale le comunicăm și le solicităm misiunilor diplomatice cu care vom avea întâlnire în perioada următoare, așa cum a solicitat ministrului Afacerilor Externe să pună la dispoziție și să îmi faciliteze o întâlnire cu șefii misiunilor diplomatice cel puțin în statele acolo unde au votat cel puțin 1.000 de cetățeni astfel încât să conștientizăm că în cadrul legii care a fost promulgată ieri și care va apărea în Monitorul Oficial baza trebuie să fie preînregistrarea pentru a crea secții de votare”, a completat președintele AEP.

Citeşte şi: Natalia Intotero: "Ar trebui să fie făcut un nou RECENSĂMÂNT"

Constantin Buică a mai spus că la alegerile din toamnă susținătorii unui candidat la prezidențiale pot susține mai mulți candidați.

„La aceste alegeri susținătorii unui candidat pentru Președintele României poate susține mai mulți candidați. Începând de la momentul publicării hotărârii de Guvern se puteau strânge semnături pentru susținerea candidaților în competiția electorală din 10 noiembrie. În vechea lege prevedea că este interzis să semnezi lista de susținători a mai multor candidați, iar acum cadrul lega permite ca un cetățean să susțină mai mulți candidați, această prevedere intervenind în anul 2015 când la locale un cetățean cu drept de vot putea susține mai mulți candidați, la fel în trecut avea interzis, la parlamentare în același mod și la europarlamentare în același mod în acest an s-a putut semna pe listele de susținători de către un cetățean cu drept de vot pentru mai mulți competitori”, a explicat Buică.

Președintele AEP a oferit și un exemplu în acest sens.

„Noi avem așa o experiență, un cetățean din familie vrea să semneze pentru un candidat și soțul, soția îi spune că vrea să susțină și pe celălalt, în acest moment o poate face fără să se certe cu ceilalți membrii din familie, iar în secția de votare, în cabina de vot știe singur ce are de făcut sau la votul prin corespondență, deci nu mai este o problemă să te cerți cu familia că susții pe un candidat sau altul, dar la vot știi ce ai de făcut, acolo nu poate să îți îngrădească nimeni sau să îți influențeze în cabină votul”, a conchis Constantin Buică.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea în materie electorală, prin care votul în Diaspora pentru alegerile prezidenţiale este extins la trei zile, a anunțat șeful statului. Legea introduce, de asemenea, votul prin corespondență și votul electronic.

sursa: Mediafax

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel