Adrian Vasilescu: Taxa pe lăcomie va îngreuna situaţia celor care se împrumută la bănci

StiriDiaspora Team / 19 dec 2018, 08:30 Salveaza PDF Comentarii

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat că băncile vor fi taxate diferențiat, în funcție de ROBOR. Cu cât acest indice este mai mare, cu atât mai mari vor fi taxele.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a explicat că tot statul va fi cel care va pierde, iar cei care vor avea de pierdut în mod direct vor fi cei care se împrumută la bănci. „Nivelul ROBOR e imputabil întregii țări, fapt cert. Ce e ROBOR? O dobândă medie la care băncile se împrumută între ele".

„Nivelul ROBOR e imputabil întregii țări, fapt cert. Ce e ROBOR? O dobândă medie la care băncile se împrumută între ele. Sigur că această dobânda ROBOR e stabilită pe mai multe termene, dar ROBORUL la 3 luni și la 6 luni sunt luate în calcul la rată lunară a creditului.

Dar nu înțeleg ideea cu taxa de lăcomie cred că aici e nevoie de reflecţie filosofică mai adâncă pentru că nu știu despre a cui lăcomie e vorba.

Băncile dacă și-ar stabili singure ROBOR atunci ar veni stat și să spună așa: ți-ai stabilit un ROBOR foarte sus, ești lacomă și pentru asta eu stat sunt îndreptăţit prin constituţie și legile țării să te taxez, dar nu e așa.

Rata ROBOR e în funcţie de niște realităţi din țară și în primul rând în funcţie de rata inflației.

Trebuia făcut ceva, dar să facem transparent. În condiţiile în care ochii societăţii sunt aruncați pe bănci, parlamentarii trec legi care îngreunează situaţia băncilor, vor îngreuna situaţia celor care se împrumută la bănci, pentru că, creşterea costurilor se va reflectă în ce au de plătit debitorii băncilor care s-au împrumutat la bănci și atunci să nu mai vii tu stat încă o dată și să arunci povara asta a lăcomiei pe spatele băncilor, pentru că statul e cel care pierde.”, a explicat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy