Adio salate ambalate din supermarket, pliculețe de zahăr sau sticluțe de șampon: Un nou regulament UE scoate în afara legii o mulțime de produse

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Gata cu salatele ambalate din supermarketuri. Este unul dintre efectele noului regulament al UE privind ambalajele, care a obținut un prim acord din partea Comisiei pentru Mediu a Parlamentului European.

Plicul de zahăr, punga cu salată, monodoza de ketchup și sticluța de șampon din hotel ar putea să dispară din viața noastră de zi cu zi până la 31 decembrie 2027. Consumatorii de băuturi și alimente luate la pachet vor trebui să se obișnuiască să-și aducă sticle și recipiente proprii pe care să le spele ulterior și să le refolosească.

Marțea trecută, Comisia pentru Mediu a Parlamentului European a adoptat poziția sa de negociere cu privire la o propunere de regulament care stabilește cerințele pentru întregul ciclu de viață al ambalajelor, de la materiile prime la eliminarea finală, cu 56 de voturi pentru, 23 împotrivă și 5 abțineri. În textul adoptat, eurodeputații cer interzicerea vânzării pungilor de plastic foarte subțiri (sub 15 microni), cu excepția cazurilor în care sunt necesare din motive de igienă sau furnizate ca ambalaj primar pentru produse alimentare vrac, pentru a ajuta la prevenirea risipei de alimente.

Clienții vor aduce cu ei ambalaje reutilizabile

 

Scopul este de a favoriza reutilizarea și reducerea drastică a plasticului: 10% până în 2030, 15% până în 2035 și 20% până în 2040. În propunere se solicită explicit țărilor să asigure reciclarea a 90% din materialele de ambalaj până în 2029.

PPE s-a divizat, deputații din FDI au votat împotrivă și vorbesc despre o „derivă ultra-ambientală”. Cu toate acestea, textul noului regulament european privind ambalajele (PPWR), care a primit aprobarea, nu este definitiv: trebuie să treacă în continuare prin votul Adunării Plenare, programat între 20 și 23 noiembrie, și prin negocierile cu Consiliul UE.

Dacă mâine ar intra în vigoare textul adoptat marți, ambalajele mai mici de un kilogram pentru fructe sau legume ar fi interzise; la fel ar fi pungile de salată, dar și tăvile, plasele, tăvțiele, vesela de unica folosință în restaurante și fast-food ar fi interzise. De asemenea, trebuie să ne luăm adio, până la 31 decembrie 2027, de la plicurile de zahăr, de la dozele de ketchup, de  la sticlele cu șampon, gel de duș și cremă oferite în hoteluri. Cu toate acestea, vinul este exclus de la restricțiile prevăzute de legislația UE privind ambalajele.

Alimentele și băuturile servite în hoteluri, restaurante și catering vor fi furnizate întotdeauna în vase refolosibile. Acestea sunt câteva dintre consecințele pe care le vor resimți consumatorii dacă noul regulament european privind ambalajele (Ppwr) va intra în vigoare imediat după ce a fost aprobat de Comisia pentru Mediu a Parlamentului European pe 24 octombrie anul trecut.

Care sunt produsele care vor dispărea

 

În timp ce normativa va fi discutată în ședințele plenare ale Parlamentului European între 20 și 23 noiembrie, cursa pentru amendamente a început deja, cele mai contestate puncte fiind interzicerea produselor de unică folosință (art. 22) și obiectivele de reutilizare (art. 26).

Ambalajele de unică folosință pentru condimente, conserve, sosuri, cafea și zahăr în sectorul hotelier, de restaurante și catering, inclusiv plicuri, tăvițe, farfurii și cutii, vor fi interzise. De asemenea, ambalajele de plastic de unică folosință pentru produsele proaspete din sectorul de fructe și legume cu o greutate mai mică de 1,5 kg, cum ar fi pungi, sacoșe, tăvițe și recipiente, sunt, de asemenea, interzise.

2. foto: free... (siclute-plastic.jpg)

Se oprește folosirea ambalajelor de unică folosință pentru cosmetice și produse de igienă cu un conținut mai mic de 50 ml pentru produse lichide și mai mic de 100 g pentru cele solide, precum flacoanele de șampon, flacoanele pentru loțiuni pentru mâini și corp și punguțele mici pentru săpunuri. De asemenea, se oprește folosirea ambalajelor de unică folosință pentru alimente și băuturi ambalate și destinate consumului în locațiile din sectorul hotelier, de restaurație și catering, precum tăvi, farfurii și pahare de unică folosință, pungi, folii și cutii.

Adio produse „pentru familie“

 

Se pare că va dispărea și formatul pentru familie: ambalajele de plastic utilizate în comerțul cu amănuntul pentru gruparea produselor vândute în conserve, borcane, tăvi și ambalaje destinate achiziționării mai multor produse sau pentru a încuraja consumatorii să o facă vor fi interzise.

În ceea ce privește reutilizarea, textul actual prevede că începând cu 1 ianuarie 2030, 20% din cota de băuturi îmbuteliate (în sticlă sau cutie) vândute trebuie să folosească ambalaje refolosibile. Prin urmare, din 100 de sticle expuse, 20 trebuie să facă parte dintr-un circuit de refolosire.

Până la 31 decembrie 2027, băuturile servite pe loc trebuie să fie vândute în pahare refolosibile, în timp ce în 2 ani consumatorii trebuie să aibă posibilitatea de a-și umple propriul recipient, propriul recipient de băuturi în vrac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel