Acțiunile Aston Martin au urcat cu 20%, fondul saudit urmând să devină al doilea mare acționar al producătorului de automobile de lux

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Acțiunile Aston Martin au urcat cu 20%, fondul saudit urmând să devină al doilea mare acționar al producătorului de automobile de lux / Foto: Unsplash
Acțiunile Aston Martin au urcat cu 20%, fondul saudit urmând să devină al doilea mare acționar al producătorului de automobile de lux / Foto: Unsplash

Acțiunile Aston Martin Lagonda au urcat cu 20%, investitorii fiind încântați de decizia companiei de a aduce fondul suveran de investiții al Arabiei Saudite ca acționar majoritar într-o nouă majorare de capital.

Compania a anunțat că intenționează să strângă 653 de milioane de lire sterline prin intermediul unei emisiuni de acțiuni și drepturi de emisiune, în urma căreia Fondul de Investiții Publice al Arabiei Saudite (PIF) va deveni al doilea acționar ca mărime. 

PIF, care a sprijinit preluarea Newcastle United anul trecut și este controlat de prințul moștenitor Mohammed Bin Salman, va investi aproximativ 78 de milioane de lire sterline, ceea ce îi va conferi o participație de aproape 17% în Aston Martin și două locuri în consiliul de administrație al companiei.

 

Aston Martin va lansa o emisiune la care va participa acționarul actual Mercedes

 

Aston Martin va lansa, de asemenea, o emisiune separată de drepturi în valoare de 575 milioane de lire sterline, la care vor participa PIF, acționarul actual Mercedes și consorțiul Yew Tree al președintelui Lawrence Stroll.

Participația PIF va fi a doua după participația de 18,3% pe care președintele Lawrence Stroll o va deține după emisiunea de drepturi, iar producătorul auto german Mercedes-Benz și-a majorat, de asemenea, participația la aproape 10%.

În total, cei trei vor investi aproximativ 335 de milioane de lire sterline, în timp ce ceilalți acționari vor trebui să plătească 318 milioane de lire sterline.

Până la jumătate din bani vor fi folosiți pentru a plăti datoriile companiei, care se ridicau la 957 milioane de lire sterline la sfârșitul lunii martie. 

Restul va fi folosit pentru a dezvolta "vehicule cu motor central cu marjă ridicată", cum ar fi supercarul Valhalla, ediție specială, pentru a produce noi SUV-uri DBX și pentru a lansa primele sale modele electrice, care sunt așteptate pentru 2025.

Noile fonduri vin după ce Aston Martin a refuzat o ofertă de investiții în valoare de 1,3 miliarde de lire sterline din partea companiei chineze Geely și a fostului proprietar al Aston, Investindustrial, care ar fi permis celor doi să preia controlul producătorului auto.

 

PIF are la dispoziție aproximativ jumătate de trilion de dolari, deși investițiile sale sunt adesea controversate

 

Anul trecut, preluarea de către fond a clubului de fotbal Newcastle United a declanșat proteste în fața stadionului echipei din Premier League din cauza încălcărilor drepturilor omului din Arabia Saudită.

Stroll a declarat că este "încântat" să primească PIF ca nou acționar ancoră și că au o "viziune comună", conform Daily Mail. 

„Anunțul de astăzi marchează cel mai recent succes în evoluția Aston Martin, refacerea afacerii și a bilanțului pe care l-am moștenit și accelerarea potențialului nostru de creștere pe termen lung”, a adăugat el.

Investitorii au fost mulțumiți de această tranzacție, acțiunile Aston Martin înregistrând un salt de 19,74%, la 449,60p la ora 14:00, vineri. 

Dar acțiunile au avut o creștere accidentată de la listarea la bursă la sfârșitul anului 2018 și au scăzut cu aproximativ 74% în ultimul an. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel