Spania: abuzurile asupra femeilor, monitorizate strict de VioGén

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:

Sistemul complet de monitorizare a cazurilor de violență de gen - sistemul VioGén - a fost lansat pe 26 iulie 2007, în Spania, și servește la determinarea nivelului de risc suferit de o victimă a abuzului care depune o plângere împotriva agresorului său. De la lansare și până în 2018, acest sistem a înregistrat peste 580.000 de cazuri, dintre care majoritatea - 71,7% - corespund victimelor spaniole, iar 28,3% persoanelor străine, conform datelor publicate de „Anuarul statistic al Ministerului de Interne 2018”, precizează Lavanguardia.com.

Din procentul de cazuri legate de victime din afara Spaniei, 7,7% s-au născut într-un alt stat membru al Uniunii Europene. Dintre aceștia, mai mult de jumătate 51,2% au făcut acest lucru în România, 8,1% în Bulgaria și 7,5% în Regatul Unit. Pe de altă parte, 20,6% din cazurile legate de străini corespund victimelor care s-au născut în alte țări din afara UE, majoritatea - 13,5% - în țările latino-americane, urmată de Magreb. Dintre victimele de origine ibero-americană, majoritatea 19,1% sunt din Ecuador, iar 16,6% din Columbia. În sistemul VioGén, conceptul de „caz” al violenței de gen este foarte similar cu cel al „victimei”, dar nu este identic. Un „caz” conține toate informațiile care se referă la o victimă cu un singur agresor, astfel încât dacă o femeie este victimă a violenței de gen cu mai mult de un agresor, acestea sunt înregistrate ca diferite cazuri, adică unul pentru fiecare dintre diferiți agresori Astfel, numărul de cazuri poate fi mai mare decât numărul victimelor. Intenția sistemul este să creeze o rețea care să permită monitorizarea și protecția femeilor care raportează abuzuri din partea partenerilor sau foștilor parteneri, precum și a fiilor și fiicelor lor, oriunde pe teritoriul Spaniei. 

Datele arată ca până la 31 decembrie 2018, din cele 529.762 de cazuri care au făcut parte din acest sistem, li se adaugă alte 57.006 de cazuri, aflate sub competența Mossos d’Esquadra din Catalonia. În acest moment, majoritate a cazurilor 464.701 sunt „inactive”, adică temporar nu au nevoie de atenția poliției, dar pot fi reactivate oricând. Nivelurile de risc sunt determinate prin Protocolul de evaluare a riscurilor polițienești (VPR) și prin Evaluarea riscurilor Poliția (VPER). Femeile care raportează violență sexistă la o secție de poliție sau Garda Civilă nu o pot părăsi fără ca un agent să fi finalizat acea evaluare, procesul de evaluare durând aproximativ două ore.

Din martie a intrat în vigoare un nou protocol, cu o nouă versiune a programului. Aceasta permite identificarea acelor cazuri care pot evolua spre violență mai gravă și chiar omucidere și crimă. De asemenea, programul cere și evaluarea riscul copiilor minori ale victimelor abuzurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel