Așa se FRAUDEAZĂ alegerile. Bulai spune lucrurilor pe nume: Mișcările despre care NU vorbește nimeni

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Rare au fost situaţiile în România postdecembrista în care asupra unei runde de alegeri să nu planeze suspiciuni şi acuzaţii de fraudă. Fie că vorbim de alegeri locale, parlamentare sau chiar prezidenţiale.

Sociologul Alfred Bulai a explicat, pentru cititorii DC News, care sunt metodele de fraudare, de deturnare a rezultatului alegerilor, "patentate" în România ultimelor trei decenii. Sunt moduri de lucru care nu implică foarte multe resurse dar sunt extrem de "eficiente" pentru cei care doresc cu orice preţ să câştige alegerile, chiar dacă votanţii au decis altfel. 

"E foarte simplu: e vorba de câţi oameni de încredere ai în secţia de votare, de experienţa pe care o au; nu uitaţi că acei oameni sunt acolo de la şase dimineaţa iar noaptea pe la 00.00 ţi se ia de tot şi de toate.

Prima chestiune e să ai un om de încredere acolo care, mai întâi, nu trebuie să fie de acord cu numărarea: adică îţi iese altfel, îi freci de îi înnebuneşti. Doi la mână, sigur că în funcţie de cât de vigilenţi sunt oamenii, poţi inclusiv să te baţi pentru anularea oricăror voturi care nu-ţi convin.

Când ai oameni în secţie, dincolo de numărare, sunt multe alte formule: lui mamaie de la ţară, când ştii că votează cu ceilalţi, fie îi dai ştampila îmbibată cu tuş de o să umple buletinul; ori, invers, îi dai ştampila cu foarte puţin tuş iar ea, ca să se asigure că se vede, o să ştampileze buletinul de vot de 2-3 ori. Iar omul de încredere din secţie zice: nu dom'le, are două ştampile, se anulează", a explicat Alfred Bulai.

Continuarea, în EXCLUSIVITATE pe DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel