5100 de copii împușcați, 1300 uciși. Violențele cu arme de foc au explodat în SUA în pandemie

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
5100 de copii împușcați, 1300 uciși. Violențele cu arme de foc au explodat în SUA în pandemie
5100 de copii împușcați, 1300 uciși. Violențele cu arme de foc au explodat în SUA în pandemie

Clareon Williams, în vârstă de cinci ani, stătea pe canapea cu tatăl său jucându-se pe iPad, când o rafală de gloanțe a trecut prin fereastra apartamentului lor.

„Cum am auzit glonțele, l-am prins pe fiul meu și ne-am lăsat jos, dar a fost prea târziu”, spune Clarence Williams, în vârstă de 40 de ani, potrivit Știrile PRO TV.

Clareon a fost supus la trei operații și a stat în comă timp de trei luni. Când s-a trezit, nu mai știa cine e mama sa. Acum, după 10 luni de la împușcături, Clareon învață să meargă, să vorbească și să mănânce din nou.

Tatăl său îl duce la kinetoterapie de două ori pe săptămână. Are un ghips pe picior, un tub în stomac și un bandaj pe cap.

„Îl numim pe Clareon copilul nostru minune”, spune Williams. „Acest lucru se întâmplă cu o grămadă de copii. Dar unii copii nu reușesc.”

 

Pe fondul pandemiei COVID-19, situația a devenit și mai gravă

 

Violența cu arme care afectează copiii este o problemă unică, americană. Copiii și adolescenții din SUA riscă să moară împușcați de 15 ori mai mult decât cei din alte 31 de țări cu venituri ridicate combinate, potrivit Fondului pentru Apărarea Copiilor, citat de Yahoo News și USA Today.

Pe fondul pandemiei COVID-19, situația a devenit și mai gravă.

Anul trecut a fost cel mai mortal an în ceea ce privește violența armată în SUA, din ultimii ani, potrivit Gun Violence Archive, un grup de cercetare și colectare de date nonprofit care urmărește violența armată folosind o combinație de statistici ale poliției și rapoarte mass-media.

Astfel, în 2020, peste 5.100 de copii cu vârste sub 18 ani au fost împușcați - cu aproximativ 1.000 mai mulți decât în ​​orice moment din cel puțin 2014, când a fost lansată arhiva - și au murit peste 1.300. Numărul copiilor împușcați și uciși a crescut cu mai mult de o treime față de anul precedent.

Cei mai mici copii sunt categoria cu cea mai mare creștere a numărului de decese. Aproape 300 de copii cu vârsta de 11 ani, și mai mici, au fost uciși în 2020, cu o creștere de aproximativ 50 % față de anul precedent.

 

Decesele provocate de arme de foc au crescut cu 13 %

 

Anul acesta arată și mai rău. De la începutul lunii septembrie, decesele provocate de arme de foc au crescut cu 13 % - adică și mai mulți copii și adolescenți au fost împușcați decât în perioada similară a anului trecut, potrivit arhivei citate.

Specialiștii din sănătatea publică, militanții împotriva violenței și cercetătorii spun că această creștere se datorează unei confluențe de factori exacerbați de pandemia de Covid-19, rezultând rate mai mari de împușcături fără intenție, sinucideri și omucideri cu copiii prinși la mijloc în schimburi de focuri.

Un copil sub 18 ani a fost împușcat în fiecare din peste 1.000 de orașe și state din SUA în 2020, potrivit unei analize realizată de USA TODAY în baza datelor centralizate de organizația Arhiva Violenței cu Arme. Peste jumătate din cele mai populate 50 de orașe ale națiunii au înregistrat o creștere procentuală de două cifre a numărului de copii împușcați din 2019 până în 2020.

Printre orașele care au cunoscut cea mai gravă violență și cu cea mai mare creștere se numără Chicago, St. Louis și Philadelphia, unde, respectiv, cel puțin 50, 30 și 25 de copii sub 18 ani au murit din cauza armelor anul trecut, potrivit datelor arhivei.

În ceea ce privește numărul de copii răniți: 250 în Chicago, 130 în Philadelphia și aproape 90 în St. Louis - mai mulți decât în anul anterior.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel